Papež vyzývá k důstojnosti žen za mřížemi

8.2.2019 

Vatikán/Argentina. „Jste ochuzeny o svobodu, nikoli však o důstojnost a naději“, ujišťuje papež František skupinu vězeňkyň z ženské věznice v Ezeiza v buenosaireské provincii. Římský biskup reaguje na dopisy žen, které mu popsaly své bolestné příběhy a předložily mu obavy a otázky spojené s postavením žen a matek, prožívajících život za mřížemi. František ve své odpovědi, datované 3. února, vysvětluje, že vězení nelze redukovat na pouhý trest, neboť „společnost je povinována resocializací vězňů, nikoli tvorbou odpadu“. Argentinská věznice takovouto možnost nabízí, protože v jejím rámci funguje řemeslnická dílna, kde si ženy mohou osvojit různé pracovní dovednosti.

Resocializace, poznamenává papež Bergoglio, totiž začíná tehdy, „pokud vytvoříme zdravý sociální systém, tedy jestliže společnost zaručí, aby vztahy v rámci městské čtvrti, škol, náměstí, ulic, domovů a všech prostorů společného života nepodlehly nemoci“. Zejména pak, dodává římský biskup, by ve společnosti nemělo existovat vyřazování a odsouvání na okraj. „Ostatně sám Ježíš nás zve“, pokračuje František, „abychom se vymanili ze zjednodušující logiky, která lidi rozděluje na dobré a špatné, a vstoupili do jiné dynamiky, schopné pojmout slabost, omezení a hříchy, a navzdory tomu všemu jít dál. Něco takového je možné“, podotýká papež, „protože Pánovo milosrdenství zahrnuje všechny lidi“.

Svatý otec upozorňuje na skutečnost, že mnohé z vězeňkyň jsou matky a žádají o pomoc pro své děti. Tyto ženy vědí, jak se rodí život, a nyní stojí před otázkou, jak dát zrod budoucnosti. Papež spolehá na jejich schopnosti, byť zápasí s mnohým předurčením, a vybízí tyto matky k naději: „Nesmíte dopustit, aby se z vás staly předměty. Nejste čísla, nýbrž lidé plodící naději, protože chcete rodit naději“. V závěru listu, o kterém informuje dnešní vydání deníku Svatého stolce (L´Osservatore Romano, 8.2.2019), papež připomíná, že žádný spor nelze vyřešit izolací, oddálením či skartací zúčastněných osob, a zdůrazňuje, že se mnohdy ztrácí ze zřetele hlavní zájem vězeňkyň, tedy jejich životy, životy jejich rodiny a životy lidí, kteří se staly oběťmi násilí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.