Boj o život nenarozených a novorozenců

9.2.2019 

USA. Ve Spojených státech pokračuje dramatický boj o život či smrt nenarozených a novorozenců. Ve chvíli, kdy obránci života doufají ve zrušení potratového práva nejvyšším soudem, některé strany usilují o zavedení lokálních regulací po vzoru New Yorku, kde je od minulého měsíce potrat povolený téměř neomezeně v průběhu celého těhotenství. Guvernér státu Virginia dokonce navrhl, že by se pro potrat mohlo rozhodovat i během započatého porodu.

Tento týden neprošel v senátu zákon ohledně dětí, které potrat přežily. Nová norma měla lékařům ukládat povinnost udělit těmto nemluvňatům veškerou nezbytnou pomoc a převést je do nemocnice. Skutečnost, že tento zákon senát neschválil a že se kongresmeni nepostavili proti evidentní vraždící praktice, označil americký episkopát za „cosi nepředstavitelného“. Předseda americké biskupské komise pro obranu života uvedl, že neposkytnutí péče narozeným dětem, jejich odsouzení k utrpení a smrti je barbarstvím. Arcibiskup Joseph Neumann vyzval členy parlamentu, aby potratovou mentalitu nerozšiřovali na zabíjení novorozeňat.

K posledním událostem se vyjádřil také biskup James Conley, předsedající biskupské komisi pro manželství. Tyto tristní skuktečnosti dokládají, jak řekl, že kultura smrti je ve Spojených státech stále agresivnější. Na druhou stranu jsou tu však také potěšující skutečnosti, zejména pokud jde o změnu mentality mladých Američanů. Jak poslední Pochod pro život, tak i modlitby před potratovými klinikami ukazují, jak mladé je americké hnutí pro život.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.