Lateránské dohody byly nevyhnutelné – říká církevní historik Johan Ickx

11.2.2019 

Na dnešní den připadá 90. výročí uzavření Lateránských dohod, které vyřešily tzv. Římskou otázku, zacelily ránu rozjitřenou téměř 60 let a založily tradici dobrých vztahů mezi Svatým stolcem a Itálií. Dohody podepsané v roce 1929 zároveň zajistily kontinuitu jednoho z nejstarších států světa a nejstarší, dodnes fungující diplomacie. Jak zdůrazňuje prof. Johan Ickx, ředitel historického archivu vatikánského státního sekretariátu, vlastní státnost garantuje papeži nezávislost a vatikánská diplomacie sehrává na mezinárodní platformě mimořádnou roli.

K historickým údálostem před 90 lety belgický církevní historik dodává, že konkordát s Itálií byl plodem dlouhého procesu, nezávislého na skutečnosti, že v Římě tehdy vládli fašisté. Zkrátka jak ve Vatikánu, tak v Itálii dozrála k podpisu atmosféra – říká prof. Ickx:

„Lateránské dohody byly nevyhnutelné. Ihned po skončení I. světové války Svatý stolec zahájil vyjednávání o nových konkordátech s různými státy. Bylo uzavřeno mnoho dohod a Itálie zůstala pozadu, nebyla do tohoto procesu zahrnutá, což bylo pro Italy na mezinárodní scéně dosti nepříjemné. Tak se stalo, že se na obou stranách objevily důvody k jednání. Skutečnost, že vyjednávání bylo započato v roce 1926 nebyla vázána na aktuální složení vlády. Podobně by postupovala každá jiná vláda. Samozřejmě, kdyby vládlo ultraliberální a antikatolické uskupení, bylo by to obtížnější. Nejvýznamnější roli ale sehrála atmosféra, která se vyvinula po I. světové válce, a díky níž byly tyto dohody v podstatě nevyhnutelné.“ – říká ředitel historického archivu vatikánského státního sekretariátu, prof. Ickx

Lateránské dohody tvoří dva dokumenty: traktát uznávající nezávislost a suverenitu Svatého stolce a zakládá Vatikánský městský stát, a konkordát, definující občanské a náboženské vztahy mezi církví a italským státem. Jak napovídá jejich vžitý název, dohody byly podepsány v Lateránském paláci 11. února 1929 kardinálem Pietrem Gasparrim a Benitem Mussolinim. Díky těmto dohodám se papež opět stával suverénním vládcem a kilometr čtvereční Vatikánského státu mu zaručil naprostou nezávislost a autonomii v mezinárodním prostoru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.