Setkání delegací Jižní a Severní Koreje

19.2.2019 

Jižní Korea. Delegace dvou set laických a náboženských představitelů z Jižní Koreje pobývala minulý týden na dvoudenní návštěvě v severní části poloostrova. „Tito lidé velmi touží po míru. Dává jim to velkou naději,“ tak shrnul výsledky setkání předseda episkopátu, arcibiskup Hyginus Kim Hee-Joong.

Setkání umožnila nová atmosféra ve vztazích mezi oběma zeměmi po historické schůzce obou prezidentů v dubnu minulého roku. Návštěva početné jihokorejské delegace byla zorganizována u příležitosti oslav nového lunárního roku v turistickém komplexu na hoře Kumgang na východním pobřeží Severní Koreje. Jak řekl předseda konference jikorejských biskupů, vytváření atmosféry vzájemné důvěry, která je základem veškerých mírových, svobodných a uctivých vztahů, umožňuje rozvíjet projekty spolupráce v různých oblastech, např. turistiky, kultury, náboženství, vzdělání, sportu či umění. Tak se vytváří půda a rámec k rozhodujícím krokům v politické sféře.

Rozhovorů se za severokorejskou stranu zúčastnili představitelé výboru pro smíření a sdružení, jehož prostřednictvím vláda kontroluje náboženské společnosti. Setkání proběhlo v přátelském duchu, byla to užitečná výměna názorů, dodal arcibiskup Hyginus Hee-Joong.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.