Kající liturgie: Obnovit narušenou důvěru a znovu získat své bratry

23.2.2019 

Vatikán. Podobenství o marnotratném synu máme natolik oposlouchané, že možná zapomínáme vidět sami sebe jako marnotratné syny – kázal během odpolední kající liturgie předseda Ghanské biskupské konference, arcibiskup Philip Naameh (foto). V homilii, která následovala po kajícím vyznání vin a zpytování svědomí, si kladl se svými biskupskými spolubratry otázku, zda dostávají tomu, co jim bylo svěřeno.

„Těžko bychom mohli odpovědět na tuto otázku upřímným „ano“, o tom není pochyb. Příliš často jsme zůstávali neteční, dívali jsme se na druhou stranu, vyhýbali se konfliktům…“, řekl dále v souvislosti s nedostatky odpovědného jednání vůči těm, kdo byli „brutálně znásilňováni na těle a na duchu“. Nemělo by nás proto překvapovat, když nás potká podobný osud jako marnotratného syna, který přišel o svůj sociální status a reputaci, pokračoval ghanský arcibiskup. Spíše než stěžovat si na to, abychom se měli ptát, co bychom měli dělat jinak a odkud začít:

„Pohleďme opět na marnotratného syna v evangeliu. Jeho situace se začíná obracet k lepšímu, když se rozhodne být velmi pokorný, vykonávat velmi prosté úkoly a neočekávat žádná privilegia. Jeho situace se zlepší, když přizná, že udělal chybu, vyzná ji otci, mluví o ní otevřeně a je připraven přijmout následky. A takto otec zakusí velkou radost z návratu svého ztraceného syna a napomůže tomu, aby se také bratři navzájem přijali.“

Arcibiskup Naameh k tomu poznamenal, že v případě biskupů tento postoj souzní s tematikou minulých tří dní, tedy s přijetím odpovědnosti, povinnosti zodpovídat se a nastolení transparentnosti. Setkání samozřejmě nemůže vyřešit všechno a je jen jedním krokem z mnoha. Podobně jako před navrátivším se synem z podobenství stojí před biskupy úkol znovu získat své bratry, obnovit narušenou důvěru a ochotu společně pracovat pro Boží království – řekl v homilii při kající liturgii ghanský arcibiskup Philip Naameh.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.