Svatý stolec k případu kardinála Pella

26.2.2019 

Vatikán. Svatý stolec se připojuje k prohlášení předsedy Australské biskupské konference, kterým bere na vědomí rozsudek prvního stupně, týkající se kard. George Pella. Je to bolestná zpráva a jsme si dobře vědomi, že šokovala mnoho lidí, nejenom v Austrálii, čteme ve sdělení Tiskového střediska Svatého stolce.

 Jak již bylo potvrzeno při jiných příležitostech, zdůrazňujeme maximální respekt vůči australským soudním orgánům. Ve jménu tohoto respektu očekáváme výsledek odvolacího řízení a připomínáme, že kard. Pell poukázal na svou nevinu a má právo hájit se až do posledního stupně.

V očekávání definitivního rozsudku se připojujeme k australským biskupům v modlitbě za všechny oběti zneužívání a potvrzujeme své úsilí o vykonání všeho možného, aby církev byla bezpečným domovem pro všechny, zejména děti a nejvíce zranitelné.

Svatý otec potvrdil zajišťovací opatření, která stanovil místní ordinář po návratu kard. Pella do Austrálie, aby tak zaručil řádný průběh spravedlnosti. Do konečného ověření faktů je proto kardinálu Pellovi zakázán veřejný výkon kněžské služby a podle kanonických norem jakýkoli kontakt s nezletilými, uzavírá vatikánské tiskové prohlášení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.