Ředitel sdružení Oeuvre d´Orient: Bojovníci ISIS by měli být stíháni za zločin genocidy

8.3.2019 

Francie. Francouzští islamisté, kteří bojovali v řadách Islámského státu a dnes se vracejí do Francie by měli být souzeni za účast na genocidě – prohlásil P. Pascal Gollnisch, ředitel sdružení Oeuvre d´Orient, které více než 160 let pomáhá křesťanům na Blízkém východě. Upozorňuje, že je nepřípustné banalizovat to, co prováděli členové tzv. Islámského státu (ISIS), a nesmí se zapomínat na jejich oběti. Docházelo ke skutečné genocidě jezídů a křesťanů, zdůraznil P. Gollnisch. Dodal, že se jako ředitel Oeuvre d´Orient obrátil na generální prokuraturu s žádostí, aby bojovníci ISIS byli ve Francii stíháni za zločin genocidy.

P. Goolnisch usiluje také o zrušení západních sankcí vůči Sýrii. Minulý týden tuto zemi navštívil. Přestože v mnoha oblastech boje již utichly, situace Syřanů zůstává nadále velmi obtížná. Kvůli stále platným sankcím se Sýrie nemůže pozvednout z válečných trosek. Je nepřípustné trestat tímto způsobem civilní obyvatelstvo, která má za sebou devět let těžké války – říká P. Gollnisch.

„Na obrození Sýrie se velmi podílejí křesťané, zejména řeholní řády, jako lazaristé, vincentky nebo jezuité. Jsou nablízku lidem a vedou velmi krásné projekty. V Aleppu například pomáhají mladým hledat práci, poskytují mikrokredity drobným řemeslníkům, aby mohli obnovit své dílny. Jezuité organizují vědecké zázemí pro studenty a mladé vědce. Podobných malých zdola vedených iniciativ je velmi mnoho. Křesťané se velmi angažují v obnově Sýrie. Jsou to krásná znamení naděje uprostřed stále ještě přetrvávajícího velkého utrpení. V Aleppu se nyní připravuje dokonce místní synoda. Je tam totiž šest katolických společenství různých obřadů. Mají v plánu dvě zasedání. Jsme samozřejmě velmi zvědaví, k jakým dospějí závěrům.“ – Říká pro Vatikánský rozhlas ředitel sdružení Oeuvre d´Orient pomáhajícího křesťanům na Blízkém východě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.