Papež k židovské delegaci: Uprostřed odosobňujícího sekularismu společně svědčit o Boží lásce

8.3.2019 

Vatikán. V konzistorním sále Apoštolského paláce přijal dnes papež František čtřicetičlennou delegaci American Jewish Committee. Tato židovská organizace byla založena ve Spojených státech již v roce 1906 a patří tak k vůbec nejstarším institucím vystupujícím systematicky na obranu občanských práv židů a sociální rovnosti obecně. Jak zmínil papež František v úvodu své promluvy, udržuje úzké kontakty s Petrovým nástupcem od počátku navázání oficiálního dialogu mezi katolickou církví a židovstvím. Rabín Abraham J. Heschel, rovněž náležející do této organizace, se dokonce v roli pozorovatele účastníl II. vatikánského koncilu.

“Jsem rád, že jsme v běhu času dokázali udržet dobré vztahy a dále je posilovat. Pěstování dobrých bratrských vztahů je darem a zároveň povoláním pocházejícím od Boha,” řekl papež František a převyprávěl příběh mladého katolíka, který jako voják na evropských frontách zažil hrůzy II. světové války. Po návratu do Spojených států založil rodinu a koupil od jistých židů dům, nad jehož veřejemi byla mezuza, malá schránka obsahující svitek s počátečními slovy modlitby Šema Izrael “Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh, Hospodin jediný. Budeš milovat Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem a celou svou duší a celou svou silou.” A tento muž – vyprávěl dále František – se rozhodl tuto schránku při rekonstrukci domu zachovat. Svým synům, z nichž jeden se stal knězem, vysvětlil, že k ní mají pohlédnout pokaždé, když vstupují či vycházejí z domu, protože skrývá tajemství jak udržet rodinu pevnou a jak z lidstva učinit rodinu.

“Drazí přátelé, jsme povoláni, abychom společně budovali atmosféru domova, rodiny, prostřednictvím přilnutí k Boží lásce ze všech sil, protože tato láska ponouká k respektu a úctě k religiozitě druhých. Není to dobráctví, nýbrž naše budoucnost.”

Papež František připomněl v souvislosti s dnešním datem (8. března) “nenahraditelnou roli ženy v budování světa, který je domovem pro všechny” a vybídl k poskytování prostoru ženám, protože pokoj na světě se rodí a obrozuje z láskyplnosti matek. Poté papež obrátil pozornost ke znepokojivému nárůstu projevů antisemitismu:

“V současnosti ve mně však budí velké znepokojení šířící se atmosféra zlovolnosti a vzteku, v níž nalézají živnou půdu zvrácené projevy nenávisti. Mám na mysli zejména opětovný barbarský návrat antisemitských útoků, k nimž dochází v různých zemích. Také dnes bych chtěl zdůraznit, že je nutné zachovávat bdělost před tímto fenoménem (…) Chci zdůraznit, že pro křesťana znamená jakákoli forma antisemitismu popření vlastního původu a naprostý rozpor. Musíme jednat jako onen otec, který zažil tragické věci, a proto neúnavně předával dětem základy lásky a úcty. A na svět musíme hledět očima matek, pohledem míru.”

V boji proti nenávisti a antisemitismu je významným nástrojem náboženský dialog, usilující o pokoj , vzájemný respekt, ochranu života, náboženské svobody a péči o stvoření, zdůraznil dále František. Piřpomněl také “bohaté duchovní dědictví” sdílené židy a křesťany, které umožňuje angažovat se společně v mnoha dobrých věcech.

“V době, kdy je Západ vystaven odosobňujícímu sekularismu, spočívá na věřících lidech úkol vyhledávat se navzájem a spolupracovat na tom, aby Boží láska byla pro lidstvo viditelnější, a skrze konkrétní gesta blízkosti postupovat proti nárůstu lhostejnosti. V knize Geneze říká Kain po vraždě Ábela: “Cožpak jsem strážcem svého bratra?” (Gen 4,9). Vraždě, která bere života, předchází lhostejnost, jež zastírá pravdu: ano, Kaine, právě ty jsi byl strážcem svého bratra! Ty, stejně tak jako my všichni, z Boží vůle.”

Papež konstatoval, že ve světě, kde se propast mezi nemnoha bohatými a mnoha chudými  každý den prohlubuje, jsme všichni povolání k péči o své bezbranné bratry, ať už jsou chudí, slabí, nemocní, děti nebo starci. A promluvu k delegaci Amerického židovského výboru uzavřel poukazem na význam výchovy mladé generace k židovsko-křesťanskému dialogu. Společné úsilí ve výchově mladých je totiž efektivním nástrojem k předcházení násilí a otevírání nových pokojových cest, dodal František.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.