Papež František upřesňuje: Bůh dopouští mnohost náboženství

9.3.2019 

Vatikán. Papež František se k nám zachoval velice velkoryse. Setkání se skupinou deseti biskupů z Kazachstánu a střední Asie věnoval dvě hodiny (foto). Jsem mu za to velmi vděčný – řekl biskup Atanasius Schneider v rozhovoru pro portál Life Site News, věnovaném právě ukončené návštěvě ad Limina Apostolorum.

Pomocný biskup Astany dosvědčil, že papež vybízel biskupy k upřímné a dokonce kritické rozmluvě. Hovořilo se o věcech jako je přijímání pro rozvedené žijící v nových manželstvích, o protestantech ve smíšených manželstvích a také o šíření homosexualismu v církvi.

Biskup Schneider požádal Františka o upřesnění kontroverzního fragmentu z nedávné Deklarace o lidském bratrství, podepsané v Abú Dhabí společně Petrovým nástupcem a  velkým imámem Al-Azhar. Konstatuje se v ní totiž mimo jiné, že „Pluralismus i rozdílnost náboženství, barvy pleti, pohlaví, rasy a jazyka jsou výrazem moudrosti božské vůle, s níž Bůh stvořil lidské bytosti.“ Biskupa z Kazachstánu, země s muslimskou většinou, zajímalo, jak rozumět tvrzení, že si Bůh přeje různorodost náboženství.

Papežova odpověď byla velmi jasná: Bůh dopouští různorodost náboženství. František také připustil, že zařazení různorodosti náboženství vedle různorodosti pohlaví v jedné větě může vést k mylným interpretacím, protože je zřejmé, že různorodost pohlaví si Bůh přál v pozitivním smyslu a nikoli ve smyslu dopuštění. Podle biskupa Schneidera, papež František v tomto ohledu oprávnil biskupy ze Střední Asie, aby toto jeho upřesnění všeobecně rozšířili.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.