Kardinál Pell odsouzen na šest let za pohlavní zneužití

13.3.2019 

Melbourne. Australský kardinál George Pell byl dnes odsouzen na šest let odnětí svobody za pohlavní zneužití nezletilých. O propuštění na kauci bude moci požádat po třech letech a osmi měsících. Výši trestu, který mohl dosáhnout až padesáti let, značně zmírnil kardinálův pokročilý věk (77 let).

V prosinci loňského roku dvanáctičlenná občanská porota při hlasování potvrdila vinu kardinála Pella ve dvou případech sexuálního zneužití nezletilých v době, kdy byl arcibiskupem v Melbourne, tedy v devadesátých letech minulého století. Výnos poroty byl utajován až do února. Dnešní soudní stání mělo potvrdit její rozsudek a vyměřit výši trestu. V rámci tzv. „otevřené spravedlnosti“ (či, z pohledu Pellových obhájců, mediální kampaně) bylo líčení přenášeno v přímém přenosu, přičemž kamera nezabírala obžalovaného, ale soudce Petera Kidda. Ten hovořil o krutých zločinech, kterých se kard. Pell měl dopustit na dvou chlapcích z katedrálního sboru, a o nestoudném sexuálním útoku na tehdy třináctileté oběti, k němuž údajně došlo v sakristii po nedělní mši svaté. Zároveň připustil, že v některých sektorech společnosti je kardinál Pell veřejně očerňován.

„Kardinále Pelle, za branami tohoto soudu se vyskytly situace, připomínající hon na čarodějnice anebo lynčování“, prohlásil soudce Kidd. „Takovéto chování odsuzuji“, dodal a vysvětlil, že rozsudek byl určen na základě posouzení, k němuž dospěla porota, a nemá být trestem pro celou australskou církev. „Nejste obětním kozlem katolické církve“, řekl doslova australský soudce obviněnému kardinálovi.

Bývalý prefekt vatikánského Ekonomického sekretariátu a někdejší člen Rady kardinálů je nyní v oddělené vazbě v melbournské věznici. Jeho obhajoba podala proti rozsudku odvolání. Svatý stolec v těchto dnech oznámil, že Kongregace pro nauku víru zahajuje v případě kard. Pella vlastní kanonické šetření.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.