Kardinál Zenari: Sýrie vstoupila do devátého roku války

16.3.2019 

Sýrie. Nikdo si neuměl představit, kam až dojde tento konflikt, říká apoštolský nuncius v Sýrii, kardinál Mario Zenari. Na začátku 9. roku války zveřejnila italská charita 45. dossier shrnující základní data o této ztrýzněné zemi.

„Přesný počet obětí se patrně nikdy nedozvíme. Skutečností však je, že mezinárodní společenství přestalo mrtvé počítat.“ Údaje shromážděné v italské zprávě nicméně načrtávají poměrně zřetelný obraz o nesmírném utrpení, kterým syrský národ prochází od 15. března 2011. 83% populace žije v chudobě, téměř 6 milionů Syřanů odešlo ze země a dalších 6 milionů je vnitřních vysídlenců. Přes 13 milionů lidí, což je bezmála veškeré obyvatelstvo, které setrvalo v zemi, potřebuje humanitární pomoc ve zdravotnické oblasti.

Svědkem celého válečného období je apoštolský nuncius Mario Zenari, který po dobu konfliktu neopustil Damašek. Nikdo si nedokázal představit, že dojdeme až tak daleko, že konflikt bude pokračovat jako lavina, která pohřbila více než půl milionu lidí a rozsévala zmar a smrt,“ říká pro Vatikánský rozhlas:

„Oficiální datum připadá na dnešek, ale všichni víme, že konflikt nezačal přesně 15. března, ale o několik dní dříve. A představte si, že jiskrou, která zažehla požár, který posléze zachvátil celou Sýrii, byl oficiálně protirežimní nápis, který děti ve městě Deraa napsali na zeď školy. Děti se nicméně staly obětí číslo jedna tohoto krvavého konfliktu. Před několika dny zveřejnil UNICEF statistiky dětí zabitých v Sýrii za rok 2018 – bylo jich 1106. Nejvyšší cenu tedy platí děti a ženy, které ovdověly a zůstaly samy často s početnou rodinou, nezřídka s osmi i více dětmi. Chtěl bych tedy připomenout tyto dvě kategorie lidí, které trpí nejvíc: ženy a děti. Další věcí, která je zřejmá a všudypřítomná, je rostoucí chudoba. Lidé doufali, že až přestanou padat bomby a rakety, bude možné vrátit se k normálnímu životu. Ale není tomu tak. Chudoba se stále šíří a lidé jsou velmi zklamaní.“  - Říká apoštolský nuncius v Sýrii, kardinál Mario Zenari.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.