Kardinál Barbarin o audienci u papeže a odchodu do ústraní

20.3.2019 

Francie. Papež František byl dobře informován o průběhu mé kauzy, sám se o ni zajímal, byli jsme v telefonickém kontaktu a dostal také do španělštiny přeloženou dokumentaci mých advokátů – řekl kardinál Philippe Barbarin pro francouzskou katolickou televizi KTO ke své audienci u Svatého otce.

Lyonský arcibiskup byl u Františka předvčerejškem, aby složil rezignaci na pastýřskou službu. 7. března byl odsouzen na 6 měsíců podmíněně, za opominutí informovat výměr spravedlnosti o zneužívání nezletilých jedním z kněží své diecéze. Kardinál Barbarin se proti rozsudku odvolal, protože - jak řekl - nerozumí, v čem spočívala jeho chyba. Diametrálně odlišné názory panují také mezi právníky. Prokurátor uznal jeho nevinu a soud mu naopak vyměřil trest. „Kdybych nyní přijal tvoji rezignaci, uznal bych, že jsi vinen,“ řekl papež kardinálu Barbarinovi, s doporučením, aby namísto rezignace na nějaký čas ustoupil z vedení diecéze. „Žádá si to dobro naší místní církve, která tím velmi trpí,“ říká lyonský metropolita:

„To dlouho trvající utrpení mé diecéze je také důvodem, proč jsem již dříve papežovi řekl, že bez ohledu na to, jaký bude verdikt soudu, chci rezignovat na svou službu. Musím říci, že mne velmi zabolela věta, kterou jsem uslyšel od jedné z obětí během procesu: „Stěžujete si, že se tou záležitostí trápíte tři, čtyři roky, ale uvědomujete si vůbec, že my kvůli tomu trpíme čtyřicet let?“ To byla strašná slova. Proto s myšlenkou na utrpení obětí a utrpení mé diecéze, jsem usoudil, že nadešel čas, uzavřít tuto kapitolu, že je zapotřební nového vzduchu, aby po tomto čase velké zkoušky pro všechny, nejen pro mne, začala nová etapa. S tímto obrazem se těžko žije nejen mně, ale především mé diecézi. Chci, aby mohla začít znovu ve svobodě. Doufám, že Pán jim dá tuto svobodu.“

V odpovědi pro televizi KTO na téma své budoucnosti kardinál Barbarin přiznal, že neví, na jak dlouho ustupuje z vedení diecéze. Ohlásil také, že nebude plnit pastorační službu. Před velikonoci má v úmyslu uchýlit se do některého z klášterů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.