František: Voda není zboží, přístup k ní je právem

22.3.2019 

Vatikán. Voda je zásadní statek, nezbytný pro vyvážené fungování ekosystémů a přežití lidí, proto je nezbytné nakládat s ní a pečovat o ni takovým způsobem, aby se nedopustilo její znečištění či plýtvání, píše papež František v poselství ke Světovému dni vody, který na dnešek vyhlásila Organizace spojených národů pod heslem: Voda pro všechny, nenechat nikoho pozadu.

Papež upozorňuje na sociální nerovnost v přístupu k vodním zdrojům a vybízí ke společnému úsilí při hledání společného dobra. Jedině tehdy, když v druhém člověku uvidíme konkrétní tvář, ponesou se přijatá opatření v duchu tohoto setkání a budou tak schopna reagovat na nespravedlnost, již je nutné napravit.

Pokud si klademe za cíl, že nikdo nesmí zůstat pozadu, měli bychom si uvědomit, že se od nás požadují konkrétní činy, pokračuje František. K těm nepatří jen udržování či zlepšování vodních sítí, nýbrž také investice do výchovy a vzdělávání nových generací. Vědomí, že o vodu je nezbytné pečovat, dnes tvoří prioritu ve světě, který vším pohrdá a vše odepisuje, aniž by si v mnoha případech uvědomil důležitost zdrojů k naší dispozici.

Všichni jsme tvůrci své budoucnosti a mezinárodní společenství již dnes investuje do zítřků naší planety, uzavírá papež František. Z toho důvodu římský biskup doporučuje vyvinutí finančích plánů a dlouhodobých hydrologických projektů. Jedině tak se překoná pojetí vody jako pouhého zboží, poměřovaného výlučně tržními zákony. Přístup k pitné a nezávadné vodě je podstatným, základním a všeobecným lidským právem, které podmiňuje uplatňování všech ostatních lidských práv, stojí v dnešním papežském poselství ke Světovému dni vody.

Voda se nicméně může změnit také v ničivý přírodní živel, jako je v tomu v případě současných záplav v Mosambiku, Malawi a Zimbabwe. Tragédie si dosud vyžádala 300 lidských životů a zasáhla nejméně milion obyvatel těchto států. Jak dnes sdělil Úřad pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, papež František zaslal v rámci krizové pomoci zmíněným třem zemím částku 150 tisíc euro na výraz své duchovní blízkosti a otcovského povzbuzení. Částku upotřebí tamní apoštolské nunciatury v nejvíce postižených oblastech.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.