Papež se v Rumunsku setká rovněž s Romy

26.3.2019 

Vatikán. „Jděme společně“, zní motto třídenní apoštolské cesty papeže Františka do Rumunska, kterou vykoná na přelomu května a června. V jejím rámci se rovněž setká s romským etnikem, vyplývá z programu, který zveřejnil Svatý stolec.

Na Františkovy poměry je třídenní návštěva jediné země vysloveně dlouhá, neboť tento papež doposud cestoval do hlavních měst evropských zemí během jednoho dne. Tentokrát bude moci kromě hlavního města Bukurešti zavítat rovněž do Jasů, města Şumuleu Ciuc (maďarského Csíksomlyó) a města Blaj. Vrcholem apoštolské cesty bude blahořečení sedmi řecko-katolických biskupů, mučedníků komunistického režimu.

Pátek 31. května bude nejprve patřit protokolárním povinnostem návštěvy, a tedy setkání s rumunským premiérem a prezidentem v Bukurešti a promluvě k veřejným představitelům. Odpoledne téhož dne římský biskup soukromě pozdraví rumunského pravoslavného patriarchu a promluví ke stálé synodě rumunské pravoslavné církve, k níž se hlásí většina obyvatel. Na večer se plánuje mše svatá v katolické bukurešťské katedrále sv. Josefa.

V sobotu 1. června se papež vydá na mariánské poutní místo Şumuleu Ciuc, kde bude slavit eucharistii. Ve městě Jasy v podvečer osloví mládež a rodiny v rámci mariánského setkání.

Na neděli 2. června byla ohlášena zmíněná beatifikace sedmi řeckokatolických mučedníků v městečku Blaj, které je střediskem rumunské řeckokatolické církve. V témže městě se papež před odletem zpět do Vatikánu ještě setká s místní romskou komunitou.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.