Úvod apoštolské exhortace Christus vivit

2.4.2019 

Vatikán. Dnes zveřejněná, posynodální apoštolská exhortace Christus vivit začíná slovy:

1. Kristus žije. On je naše naděje a nejkrásnější mládí tohoto světa. Všechno, čeho se On dotkne, mládne, obnovuje se a naplňuje životem. Proto první slova, jimiž se chci obrátit na každého mladého křesťana, znějí: On žije a chce tě živého! 

2. On je v tobě, On je s tebou a nikdy neodejde. Jakkoli se můžeš vzdálit, Vzkříšený je vedle tebe, volá tě a čeká, že znovu začneš. Když pocítíš, že stárneš ze smutku, zloby, strachu, pochyb či selhání, On tam bude, aby ti dal sílu a naději

3. Od srdce píši všem mladým křesťanům tuto apoštolskou exhortaci, totiž dopis, který podává některá přesvědčení naší víry a současně povzbuzuje k růstu ve svatosti a ke snaze o vlastní povolání. Avšak vzhledem k tomu, že jde o milník synody, obracím se zároveň k celému Božímu lidu, pastýřům a věřícím, aby reflexe o mladých a pro mladé interpelovala a stimulovala nás všechny. Proto budu v některých odstavcích mluvit přímo k mladým lidem a v jiných předložím obecnější koncepce k církevnímu rozlišování.

4. Inspiroval jsem se bohatstvím reflexí a dialogů loňské synody. Nemohu zde shrnout všechny příspěvky, které si můžete přečíst v jejím Závěrečném dokumentu, ale snažil jsem se v koncepci tohoto dopisu zohlednit návrhy, které se mi zdály nejvýznamnější. Moje slovo se tak obohacuje tisícerými hlasy věřících z celého světa, kteří zaslali synodě svůj názor. Také mladí nevěřící, kteří se chtěli podílet svými reflexemi, navrhli témata, která ve mně vzbudila nové otázky.

- píše papež na úvod apoštolské exhortace Christus vivit.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.