Ve Vatikánu proběhnou duchovní cvičení pro jihosúdánské vůdce

3.4.2019 

Vatikán. Papež František podpořil odvážnou akci, která má ukončit krvavou válku v Jižním Súdánu a posílit mírový proces v celém regionu. Příští týdem proběhnou ve Vatikánu duchovní cvičení pro znepřátelené vůdce této africké země.

O duchovních cvičeních pro súdánské exponenty informoval vatikánský tiskový mluvčí. Neprozradil nicméně, jak budou probíhat. Ví se pouze tolik, že příští úterý (9. dubna) přijede do Vatikánu na Františkovo pozvání prezident Jižního Súdánu Salva Kiir a vůdce opozice, někdejší viceprezident Riek Machar. Cílem setkání je definitivní ukončení občanské války v tomto nejmladším státu světa a posílení míru v této oblasti Afriky.

Připomeňme, že nejde o první mírovou iniciativy ve prospěch Jižního Súdánu. Papež vyslal do této země kardinála Petera Turksona, který jednal se znepřátelenými stranami konfliktu. V polovině března přijal na soukromé audienci jihosúdánského prezidenta. Hovořilo se tehdy o mírové dohodě, která by vedla k definitivnímu ukončení konfliktů, návratu uprchlíků a vysídlenců a k integrálnímu rozvoji země.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.