Pastorace cirkusových umělců

14.12.2004 

Ve Věčném městě trvá mezinárodní kongres pastorace cirkusových umělců, organizovaný Papežskou radou pro migranty a cestující. Akci nám přiblíží sekretář tohoto dikastéria, arcibiskup Agostino Marchetto:

?První část kongresu, která zároveň ukazuje k jeho hlavnímu účelu, se zabývá otázkou, jak místní církev, katolická komunita a farnost mají a mohou přijímat tyto osoby žijící stále na cestách. Druhá část se zabývá růzností a soužitím odlišností. Chce poukázat na to, že přijetí má probíhat tak, aby byly oceněny hodnoty charakteristické pro tyto osoby a aby se hledaly možností soužití mezi různými kulturami, náboženstvím, ale také mentalitami a zvyklostmi.
První setkání zaměřené na cirkusové umělce proběhlo v roce 1985. Například ve spojených Státech jsou čtyři sestry ze dvou kongregací, které přímo jezdí s cirkusem. Žijí v maringotkách a vytvářejí společenství modlitby. Je to svědectví víry a lásky ke Kristu, ve specifickém prostředí, které má své úzkosti, nejistoty a je v neustálém pohybu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.