Arcibiskup Aupetit: Zdá se, že se podařilo zachránit varhany

16.4.2019 

Paříž. Když jsem viděl, co se děje, bylo mi do pláče. A skutečně jsem před katedrálou viděl mnoho lidí v slzách a modlitbě, přiznal dnes ráno pařížský arcibiskup Michel Aupetit. Jak řekl, minulou noc se kolem katedrály sjednotila celá francouzská společnost. Ukázalo se, že katedrála Notre-Dame je nadále duší našeho národa – řekl v rozhovoru pro Radio BFM pařížský arcibiskup.
 

Drama včerejšího večera trvalo dlouho. Nebylo zřejmé, zda se podaří katedrálu zachránit, nebo celá její struktura padne v troskách k zemi, řekl pařížský arcibiskup s odkazem na velké zásluhy hasičů. Nebylo totiž potřeba pouze uhasit požár, postupně zchladit zdi, ale udělat to takovým způsobem, aby se nepřispělo k jejich zhroucení.

Ve chvíli, kdy vypukl požár, byla katedrála již téměř prázdná a opouštěli ji poslední lidé, kteří se účastnili večerní mše. Nenastal tedy problém s evakuací. Díky tomu bylo možné mnoho věcí vynést. Pravděpodobně se podařilo zachránit i varhany, dodává arcibiskup Aupetit.

Připomeňme, že varhany z pařížské Notre Dame patří k nejslavnějším na světě. První postavil v roce 1402 Frederik  Schambanz a v dalších staletích je přestavovali, doplňovali a modernizovali další významní varhanáři (Pierre Thierry v roce 1733, François-Henry Clicquot v roce 1788, Aristide Cavaillé-Coll v roce 1868). Od poslední významné rekonstrukce v roce 1992 řídí elektroniku počítač. Nástroj má 7800 píšťal, z nichž 900 je historických, a 111 tónových rejstříků na pěti manuálech.

Pařížský arcibiskup mluvil také o solidaritě přicházející ze všech stran. Katedrála Notre Dame vždy přitahovala, dodává s tím, že na bohoslužbách, které slavil každou neděli večer, nikdy nechyběli věřící. Nyní ze všech stran přicházejí projevy solidarity a vzmáhá se všeobecná vůle k rekonstrukci. Při té příležitosti je dobré si připomenout, proč tato katedrála povstala, proč celá její krása a génius? Pro kousek chleba, pro tajemství, které se v ní odehrává ve Svatém týdnu a během každé mše. To je naše víra, kterou nic nedokáže zničit – ujistil arcibiskup Aupetit.

Dodal také, že v této chvíli jako biskup sice přišel o svoji katedrálu, ale povzbuzením mu je skutečnost, že má svůj lid, který se spolu s ním včera modlil před katedrálou, včetně stovek mladých lidí. „Katedrála Notre-Dame byla vážně poškozena, ale duše Francie zničena nebyla. Tím jsem si jist,“ řekl pařížský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.