Rektor Notre Dame: Naše Paní bděla nad záchranářskou akcí

17.4.2019 

Paříž. Zvony všech francouzských katedrál se rozezní dnes v 18.50, přesně dva dny od okamžiku, kdy na v pařížské Notre-Dame vypukl požár. Podobnou „zkouškou ohněm“ jich několik prošlo v poměrně nedávné minulosti. Například na opravu remešské katedrály po požáru za I. světové války bylo zapotřebí 18 let.
 

Francouzský prezident ve včerejším televizním poselství sliboval, že v pařížskou katedrálu obnoví během pěti let, aby byla „ještě krásnější než dřív“. Ve Francii jsou sakrální stavby ve vlastnictví státu, který ponese rovněž hlavní náklady na rekonstrukci požárem zdevastované katedrály.

K velkému dílu obnovy vybízí však také pařížský arcibiskup Michel Aupetit. Pobídku k ní vnímá rovněž v duchovní rovině, protože, jak zdůrazňuje, katedrála je svědectvím víry jejích stavitelů. Katastrofální požár chce zapojit do dynamiky Svatého týdne, a vybídl proto všechny lidi dobré vůle, aby na Bílou sobotu večer vystavili v oknech zapálenou svíci: znamení solidarity a duchovního spojení s událostmi připomínanými velikonoční vigílií.

„Stat crux dum volvitur orbis“ (Kříž stojí, i když se svět kymácí) – právě toto motto kartuziánského řádu se mnohým vybavuje při pohledu do interiéru gotického chrámu. Za propadlým polem klenby v křížení totiž parsky světla rozsvěcejí zlacený kříž a v šeru pod ním také Pietu. Každého ctitele gotického umění však musel dojmout pohled na sochu Matky Boží, která zůstala na svém místě před pravým pilířem křížení. „Ona je pravou Notre Dame, právě jí je chrám zasvěcen,“ říká rektor kostela P. Patrick Chauvet. A dodává: „To ona jistě také bděla nad průběhem záchranářské akce.“

Celkový stav stavby bude nutné ještě prověřit. Hasiči jsou optimisté, architekti vybízejí k opatrnosti, podotýká dále rektor katedrály. V této chvíli probíhají práce na zabezpečení velké rozety v průčelí. Vitráže samotné však nebyly poškozeny, dodává pařížský kněz. Během požáru se podařilo odnést na radnici hlavní relikvie, přestože katedrálního pokladu se oheň nedotkl. Téměř zázrakem se zachoval také kohout ze zhroucené jehlancové věže a relikvie v něm uložené. Oheň nezasáhl ani kaple katedrály a jejich obrazová výzdoba se zachovala. Hasiči ujišťují také o záchraně varhan. Při hašení během požáru totiž dbali na to, aby k nim voda nepronikla.

(job)

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.