Vzkříšený Ježíš se ukazuje těm, kdo ho vzývají a milují

22.4.2019 

Vatikán. Na Velikonoční pondělí se na Svatopetrském náměstí sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli promluvu Petrova nástupce před polední mariánskou modlitbou Regina caeli, která se během velikonoční liturgické doby recituje namísto modlitby Anděl Páně. Papež František komentoval dnešní evangelium a mimo jiné řekl:

Toto velikonoční pondělí, nazývané „andělovo“, nás liturgie Matoušovým evangeliem (srov. Mt 28,8-15) přivádí do blízkosti Ježíšova prázdného hrobu. Je užitečné vydat se v duchu k Ježíšovu prázdnému hrobu. Ženy, plné obav i radosti, se rozběhnou k učedníkům, aby jim oznámily, že hrob je prázdný; a tehdy se před nimi objevil Ježíš. »Přistoupily, objaly mu nohy a poklonily se mu« (v.9). Dotkly se ho. Nebyla to vidina, nýbrž živý Ježíš, s tělem; byl to On. Ježíš vyhání z jejich srdcí strach a ještě více je vybízí, aby oznamovaly bratřím, co se stalo. Všechna evangelia zdůrazňují tuto roli žen - Marie Magdalské a ostatních - jakožto prvních svědků zmrtvýchvstání. Ustrašení muži byli zavření ve večeřadle. Petr a Jan, upozorněni Magdalenou, podniknou jen rychlou obhlídku, při níž konstatují, že hrob je otevřen a prázdný. Byly to však ženy, které se jako první setkaly se Zmrtvýchvstalým a oznamují, že žije.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Regina Caeli je ZDE

Po hlavní promluvě se papež opět vrátil ke včerejším atentátům na katolické kostely a jiná veřejná místa na Srí Lance, kde bylo zavražděno bezmála 300 lidí, a řekl:

Chtěl bych opět vyjádřit svou duchovní a otcovskou blízkost lidu Srí Lanky. Jsem velmi na blízku svému bratrovi, kardinálu Malcolmovi Ranjith Patabendige Don a církvi celé arcidiecéze v Colombo. Modlím se za četné oběti a raněné a prosím všechny, aby neváhali poskytnout tomuto drahému národu veškerou nezbytnou pomoc. Rovněž tak očekávám, že všichni odsoudí tyto teroristické, nelidské a nikdy neospravedlnitelné činy. Prosme Madonu: Zdravás Maria...

Po společné velikonoční mariánské modlitbě Regina caeli papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.