Papež na své jmeniny žádá mladé lidi o modlitbu

23.4.2019 

Vatikán. Katolická církev si dnes připomíná sv. Jiřího, mučedníka, jehož památka se u nás kvůli svátku sv. Vojtěcha již od nepaměti překládá na 24. dubna. Papež František, Jorge Bergoglio, tedy slaví jmeniny, zatímco na neděli připadlo 46. výročí jeho slavných slibů v Tovaryšstvu Ježíšovu (22.4.1973). Jak sdělil vatikánský tiskový mluvčí, římský biskup dnes opětovně vyzval mladé lidi k modlitbě růžence.

Učinil tak symbolickým darem milánské mládeži, která dopoledne zaplnila Vatikánskou baziliku v rámci diecézní pouti pro věkovou kategorii adolescentů. Účastnili se mše svaté, kterou pro ně sloužil milánský arcibiskup Mario Delpini. Papež František dospívajícím poutníkům věnoval 6000 tisíc růženců z olivového dřeva, které byly vyrobeny v Betlémě pro účastníky panamských Světových dní mládeže. Jak ve zvláštním tiskovém prohlášení uvedl Alessandro Gisotti, prozatímní ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, papež tímto gestem žádá mladé lidi, aby na něj pamatovali v modlitbě a zejména jej svěřovali Panně Marii vzhledem k blížícímu se mariánskému měsíci květnu.

Dodejme, že diecézní pouť milánských náctiletých vyvrcholí účastí na středeční generální audienci. Dnes odpoledne mladé lidi zaměstná geokešingová honba za pokladem po římských památkách a ulicích. Mladí Italové přitom nepřijdou o školní vyučování, neboť vzhledem k návaznosti dvou státních svátků (25.4. Den osvobození a 1.5. Svátek pracujících) na velikonoční prázdniny se do školy vracejí až po prvním máji.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.