Plzeňský Prazdroj přivezl pivo pro papežský stůl. Navazuje na tradici z konce 19. století

24.4.2019 

Vatikán/ Plzeň. Generální audience se dnes zúčastnila také delegace z Plzeňského Prazdroje. Už podeváté věnoval totiž slavný český pivovar Svatému stolci dodávku piva na velikonoční stůl. Počet láhví se symbolicky řídí letopočtem a ingredience, z nichž se pivo vaří, tradičně žehná na popeleční středu plzeňský biskup. Tradice plzeňského na papežském stole má však kořeny daleko hlubší.

2019 láhví zlatého ležáku z Plzně předal ve Svatém týdnu velvyslanec České republiky při Svatém stolci Václav Kolaja do rukou substituta Státního sekretariátu arcibiskupa Edgara Peña Parry. A v závěru dnešní audience dostali příležitost osobně promluvit s papežem František zástupci Plzeňského Prazdroje, obchodní ředitel Tomáš Mráz a emeritní vrchní sládek Václav Berka. Přivezli s sebou k papežskému požehnání také zvláštní kříž z dubového dřeva historických sudů.

V předvečer generální audience mohli zástupci Svatého stolce, Maltézského řádu, diplomatický sbor i čeští krajané ochutnat požehnané plzeňské v Bibliobaru pod Andělským hradem. Odkud se vzala idea plzeňského pro Vatikán nám při té příležitosti prozradil dlouholetý vrchní sládek Prazdroje pan Václav Berka:

„Idea se zrodila historicky. Našli jsme totiž v našich starých záznamech, že jsme ke Svatému stolci zasílali pivo už koncem 19. století. Bylo to pro papeže Lva XIII., který nastoupil do úřadu v roce 1878. Tento papež trpěl různými neduhy a lékaři mu doporučili jako jednu z léčebných kúr, aby ochutnal právě plzeňské pivo. Toho se chytli naši předkové sládci, začali dodávat do Vatikánu pivo a říká se, že ta choroba ustoupila. Papež Lev XIII. zůstal v úřadě 25 let! A my jsme si tedy řekli, že je potřeba tuto tradici obnovit.“

Plné znění rozhovoru s emeritním vrchním sládkem Prazdroje najdete ZDE 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.