Svatý otec: Prokazuje-li se láska bez něhy, zkysne

8.5.2019 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 20 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience. Zahájilo ji čtení z Lukášova evangelia (Lk 12, 22.30b-32), které podává Ježíšova slova: »Neboj se malé stádce! Váš Otec rohodl, že vám dá království«. Papež František pak bilancoval svoji pastorační návštěvu v Bulharsku a Severní Makedonii a mimo jiné řekl:

„Nynější Bulharsko je jednou ze zemí, kam přinesli evangelium svatí Cyril a Metoděj, které sv. Jan Pavel II. přiřadil jako patrony Evropy ke sv. Benediktovi. V Sofii, v majestátní patriarchální katedrále sv. Alexandra Něvského jsem setrval v modlitbě před posvátnou ikonou těchto dvou svatých bratrů. Byli řeckého původu a dovedli tvořivě využít svoji kulturu k předávání křesťanského poselství slovanským národům, vynalezli novou abecedu, pomocí níž přeložili do slovanského jazyka Bibli a liturgické texty. I dnes je zapotřebí nadšených a tvořivých hlasatelů evangelia, aby mohla radostná zvěst dosáhnout k těm, kdo ji neznají, a znovu osvěžit ty země, kde starobylé křesťanské kořeny uschly. V této perspektivě jsem s katolickou komunitou v Bulharsku dvakrát slavil eucharistii a povzbudil ji v naději a životodárnosti. Znovu děkuji tamějšímu Božímu lidu, který mi prokázal tolik víry a sympatií.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

 

V závěru generální audience připomněl papež sobotní beatifikaci mexické manželky, matky a mystičky, přezdívanou Conchita.

Minulou sobotu v Mexiko City byla blahořečena Maria de la Conception Cabrera, matka rodiny, která svým životem dosvědčila hodnotu Kristova kříže a dala podnět k založení několika řeholních a laických institucí. Děkujme Bohu za tuto odvážnou svědkyni. Potlesk blahoslavené Conchitě!

Po společné modlitbě Otčenáš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.