List papeže Františka mladým ekonomům a podnikatelům

11.5.2019 

Vatikán. Papež František svolává do Assisi mladé ekonomy a podnikatele. Setkání pod názvem "Františkova ekonomika" se má uskutečnit ve dnech 26. - 28. března 2020. Klade si za cíl "oduševnit" ekonomii a přispět k vytváření nových a lidštějších ekonomických vzorců odpovídajících vizi integrální ekologie.
 
V listu, podepsaném v den památky sv. Josefa Dělníka, tedy 1. května, František vysvětluje hned v úvodu základní kritéria této nové ekonomie: má být "nakloněna životu a nezabíjet, zahrnovat a nevylučovat, polidšťovat a neodlišťovat, pečovat o stvoření a nedrancovat ho."
Volba Assisi, jako místa konání tohoto meetingu, poukazuje jak k tradici mírových setkání iniciovaných Janem Pavlem II., tak k osobnosti sv. Františka, který se právě na tomto místě "obnažil z veškeré světskosti, aby si zvolil za kompas svého života Boha, a když se stal chudým mezi chudými, stal se také bratrem všech. Z jeho rozhodnutí pro chudobu povstala také vize ekonomiky, jež zůstává svrchovaně aktuální," píše papež. 

"Ve své encyklice Laudato si´ jsem zdůraznil, že dnes více než dříve je všechno hluboce propojeno a že ochrana životního prostředí nemůže být oddělována od zajištění spravedlnosti pro chudé a hledání odpovědí na strukturální problémy globální ekonomie. Potřebujeme opravit modely růstu, které nejsou schopné zajistit respekt k životnímu prostředí, otevřenost k životu, péči o rodinu, sociální rovnost, důstojnost pracujících a práva budoucích generací. Naneštěstí jen nemnozí slyší výzvu k uznání závažnosti těchto problémů a především k uskutečňování nového ekonomického vzorce, vycházejícího z kultury společenství, založené na bratrství a rovnosti," čteme v listu Svatého otce. 

Papež František apeluje na univerzity a podniky, "v nichž lze vytvářet nové cesty chápání ekonomie a pokroku, bojovat s kulturou plýtvání, dávat hlas těm, kdo ho nemají a nabízet nový životní styl." A vybízí k uzavření společného paktu, v němž se spojí hlasy všech lidí dobré vůle vedených ideálem bratrství, aby společně prosazovaly "nový humanismus, odpovídající očekávání člověka a Božímu plánu."

Překlad listu najdete ZDE

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.