Alabama schválila rigorózní zákaz potratů

15.5.2019 

USA. Americký stát Alabama schválil novelu potratového zákona, která zakazuje interrupci za všech okolností, včetně incestu a znásilnění. Jedinou přípustnou vyjímkou je záchrana života matky. Zákon schválily obě komory parlamentu a nyní čeká na podpis republikánské guvernérky Kay Iveyové, známé jako oponentky potratů.

Ve Spojených státech neexistuje jediný závazný potratový zákon a každý ze států se v této věci řídí vlastní legislativou. Alabamská novela nicméně přímo zpochybňuje rozhodnotí Nejvyššího soudu z roku 1973 v případě známém jako „Roe versus Wade“, kterým byl potrat legalizován na federální úrovni.

Od začátku letošního roku bylo ve Spojených státech schváleno 21 zákonů, které různým způsobem limitují potraty. Podle Guttmacher Institutu, který analyzuje data a politiky ohledně interrupcí v USA, od nástupu prezidenta Trumpa do Bílého domu došlo ve 28 amerických státech k zavedení restriktivnějších potratových norem. V patnáci případech jde o zákazy provádění umělých potratů po šesti týdnech těhotenství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.