Představeno téma Světového setkání rodin 2021

17.5.2019 

Vatikán. „Láska v rodině: povolání a cesta ke svatosti“ – tak zní téma, které zvolil Svatý otec pro příští Světové setkání rodin, plánované ve dnech 23. – 27. června 2021 v Římě. Oznámil to dnes vatikánský Úřad pro laiky, rodinu a život.

„Pět let po zveřejnění Apoštolské exhortace Amoris Laetitia a tři roky od vydání Gaudete et Exultate, chce poukázat na lásku v rodině jako na povolání a cestu ke svatosti a přispět k pochopení a sdílení hlubokého, spásného smyslu rodinných vztahů v každodenním životě“ – čteme v oficiálním sdělení kompetentního vatikánského úřadu. Setkání proto chce nabídnout nové čtení Amoris Laetitia ve světle povolání ke svatosti, jak je představeno exhortaci Gaudete et Exultate.

Manželská a rodinná láska ukazuje vzácný dar společné života, posiluje společenství a vzdaluje člověka kultuře individualismu, konzumismu a odpisu: „Estetická zkušenost lásky se vyjadřuje v kontemplativním pohledu, který druhého vnímá jako cíl sám o sobě“ (AL 128) a který zároveň uznává druhého člověka v jeho posvátné rodinné identitě jako manžela, manželku, otce, matku, syna, dceru, babičku, dědečka. Konkrétní zkušenost lásky, manželství a rodiny, sdílející radosti i obtíže všedního dne, orientuje člověka k setkání s Bohem. Pokud je tato cesta prožívaná ve věrnosti a vytrvalosti, posiluje lásku a uskutečňuje povolání ke svatosti, jež je vlastní každému člověku. V tomto smyslu je křesťanský rodinný život povoláním a cestou ke svatosti, výrazem “nejkrásnější tváře církve“ (GE 9) – čteme v oficiální prezentaci tématu příštího Světového setkání rodin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.