Pařížský arcibiskup: K většině proklamovaných donací zatím nedošlo

18.5.2019 

Francie. Sbírka na obnovu katedrály Notre-Dame pokračuje. Většina velkých finančních darů, ohlašovaných na vlně emocí vyvolané pohledem na hořící krov gotické katedrály, se zatím neuskutečnila.

Zvláštní nóta pařížské arcidiecéze představuje veřejnosti dosavadní výsledky sbírky na obnovu katedrály, kterou 15. dubna letošního roku vážně poškodil požár. Většina přislíbených donací na rekonstrukci katedrály Notre-Dame se zatím nekonkretizovala, stojí ve včera vydaném prohlášení. K datu jeho vydání činila vybraná částka 13,5 milionů euro. Arcibiskup Michel Aupetit v prohlášení  připomíná „vlnu globální podpory následující po požáru katedrály“, ale připomíná také dvě důležité a prozatím nezodpovězené otázky. První se týká dosud nevyčísleného rozpočtu na opravy nutné k tomu, aby se věřící a turisté mohli do katedrály opět bezpečně vrátit. Druhý otazník visí nad ohlašovanou miliardovou donací, k níž se zatím nepřihlásila žádná nadace ani státní orgán.

Pařížský arcibiskup sice upřesňuje, že „pravděpodobně nelze pochybovat o nejvýznamnějších donacích přislíbených známými mecenáši“, nicméně poukazuje na skutečnost, že k nim prozatím nedošlo. „Postupující práce na odborném posouzení situace ukazují, že bude zapotřebí značných fondů. Každé věnované euro bude příspěvkem na obnovu srdce této katedrály,“ dodává arcibiskup Aupetit k apelu na pokračování ve sbírkách.

Nadace Notre-Dame prozatím shromáždila fondy ve výši 13, 5 milionů euro, z toho 9,5 milionů pochází od 43 tisíc soukromých dárců z Francie i ze zahraničí. Nóta zároveň oznamuje, že jakmile to bude možné, chce arcibiskup Aupetit sloužit v katedrále mši svatou. Ze zřejmých bezpečnostních důvodů nebude přístupná veřejnosti. Bude ji však přenášet televizní kanál KTO.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.