Francouzští biskupové se setkají s dětmi kněží

22.5.2019 

Paříž. Pět francouzských biskupů se 13. června v hlavním městě setká s dětmi kněží, potvrdila francouzská biskupská konference německé katolické agentuře (KNA – Katholische Nachrichten-Agentur). O tomto tématu se diskutovalo již v únoru při zasedání francouzských biskupů, informoval o minulém víkendu deník Le Monde.

Zmínění biskupové jsou členy komise pro duchovní povolání a církevní službu při francouzské biskupské konferenci (CEMOLEME). Potomci kněží jim budou referovat o svých prožitcích. „Poprvé máme pocit, že nám církev otevřela dveře, že už neexistuje jenom lhaní, nýbrž naslouchání a vědomí o tom, co jsme prožili“, sdělila francouzskému listu Anne-Marie Jarzac (64), dcera kněze a řeholnice a předsedkyně sdružení nazvaného Děti ticha (Les enfants du silence).

Zástupce této asociace, která má zhruba padesát členů, již začátkem února přijal generální sekretář biskupské konference, mons. Olivier Ribadeau-Dumas. Setkání označil za srdečné a konstruktivní. Dotklo se však také utrpení těchto lidí, kteří vyrůstají v utajení a zahanbení, jako „děti hříchu“. Schůzka nezůstane izolovanou akcí, nýbrž zahájí řadu několika dialogů s biskupy, počínaje 13. červnem. Jarzacová toto gesto považuje za dojemný a zároveň klíčový moment: „Myslím na všechny děti kněží, kteří se dosud zoufale snaží pochopit, kdo je jejich otcem“, poznamenala.

Dodejme, že francouzská církev jedná v souladu s doporučením prefekta Kongregace pro klérus, kard. Beniamina Stelly, a interními směrnicemi Svatého stolce, podle kterých má kněz pečovat o svého případného potomka po boku jeho matky, a to jak citově, tak ekonomicky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.