Kardinál Dziwisz děkuje papeži za očištění Jana Pavla II. z pomluv

30.5.2019 

Krakov/ Vatikán. „Děkuji Svatému otci Františkovi za to, že učinil přítrž pokusům ostouzet polského papeže, a za rozhodné potvrzení svatosti Jana Pavla II.“ Stojí v závěru prohlášení emeritního krakovského arcibiskupa kardinála Stanislawa Dziwisze. Dlouholetý osobní sekretář papeže Wojtyly v něm reaguje na Františkova slova v rozhovoru pro mexickou televizi, v nichž podal vysvětlení příběhu vyprávěného během návratu ze Spojených Arabských Emirátů.

Nikdo nemůže pochybovat o svatosti a dobré vůli Jana Pavla II. Jeho svatost byla veliká, skutečně veliká – řekl František v rozhovoru pro mexickou stanici Televisa. Vrátil se v něm k epizodě, kterou vyprávěl v únoru během tiskové konference při návratu z Abú Dhabí. Papež tehdy ilustroval vůli prefekta Kongregace pro nauku víry zasáhnout v konkrétním případu zneužívání. Po setkání svolaném Janem Pavlem II. však byl kardinál Ratzinger nucen odložit dokumenty do archivu a přiznal, že zvítězila druhá strana. Nyní po třech měsících papež František upřesnil, že šlo o kauzu Marciala Maciela Degollada, zakladatele kongregace Kristových legionářů. Papež nyní rozhodně popřel, že by Jan Pavel II. znesnadňoval vyšetřování případu. „Jan Pavel II. se osobně tohoto setkání neúčastnil – uvedl Fantišek. – Bylo to setkání představitelů kurie, různých úřadů, které mělo přezkoumat Macielův případ“. Papež také naznačil, že Jan Pavel II. byl někdy klamán, jako v případě vídeňského arcibiskupa, kardinála Groëra. Zdůraznil také, že v boji se zneužíváním byl odvážný jak kardinál Ratzinger, tak Jan Pavel II. „Musíme také chápat některé postoje Jana Pavla II. – dodal papež – přišel totiž ze světa uzavřeného za železnou oponou, komunismus byl tehdy ještě silný. Byla to obranná mentalita,“ dodal Svatý otec v rozhovoru pro mexickou televizi.

Kardinál Dziwisz v souvislosti s touto výpovědí shrnul ve zvláštním prohlášení kroky podniknuté Janem Pavlem II. směrem k větší ochraně nezletilých. Připomíná, že právě tento papež byl prvním Petrovým nástupcem, který se systematicky zabýval ochranou dětí a mladistvých v církvi. Dokládá to list adresovaný v roce 1993 biskupům Spojených států, kde zaznívá evangelijní „běda“ na adresu těch, kdo pohorší „maličké“. Rok nato přišly normy pro církev ve Spojených státech, rozšířené posléze také na Irsko. V roce 2001 je následují restriktivní opatření pro celou církev a zvláštní předpisy „o těžších zločinech“. Jan Pavel II. zvýšil věkovou hranici ochrany nezletilých na 18 let a zavázal všechny církevní představitele k oznamování veškerých deliktů proti nezletilým na vatikánské Kongregaci pro nauku víry. V promluvě k americkým biskupům v roce 2002 jasně formuloval: „Lidé musejí vědět, že v kněžství a řeholním životě není místo pro ty, kdo by mohli ubližovat mladým.“ Na závěr připomíná kardinál Dziwisz také výše zmíněnou kauzu zakladatele Legionářů. Také v tomto případě inicioval šetření Jan Pavel II., který vyslal do Mexika a Spojených států tehdejšího promotora spravedlnosti a dnešního arcibiskupa Charlese Sciclunu. Uzavření případu se polský papež nedožil a k definitivnímu odsouzení Maciela došlo až na začátku pontifikátu Benedikta XVI. – připomíná dlouholetý osobní sekretář Jana Pavla II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.