Vzdávám hold synům řecko-katolické církve

2.6.2019 

Papež před mariánskou modlitbou Regina Caeli 2. června, Blaj - Rumunsko

Drazí bratři a sestry,

ještě než skončí tato liturgie rád bych znovu pozdravil vás přítomné a ty, s nimiž jsem se během těchto dnů setkal, a poděkoval všem za srdečné přijetí. Uctivě zdravím pana prezidenta republiky a další představitele a vyslovuji upřímnou vděčnost za plodnou spolupráci na přípravě a průběhu této mojí návštěvy. Děkuji zejména Jeho Svatosti, patriarchovi Danielovi, svatému synodu a kléru a věřícím  rumunské pravoslavné církve, jež mne tak bratrsky přijala! Pán ať žehná této starobylé a slovutné církvi a podporuje ji v jejím poslání.

Pozdrav plný sympatií a uznání adresuji Jeho Blaženosti, kardinálovi Lucianovi Mureşanovi. Zdravím věřící katolické církve, biskupy, řeholníky a věřící laiky z Bukurešti a Jasů, jakož i četné poutníky ze Şumuleu Ciuc. Tady v Blaj, kraji mučednictví, svobody a milosrdenství, vzdávám hold vám, synům řecko-katolické církve, kteří již tři století dosvědčujete apoštolským zápalem svoji víru.

Panna Maria ať zahrne svojí mateřskou ochranou všechny obyvatele Rumunska, kteří k ní chovají důvěru. Vás všechny Jí svěřuji a prosím Ji, ať vás vede na pouti víry k autentickému pokroku a pokoji, abyste přispívali k budování vlasti stále spravedlivější a bratrské.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.