Vatikán vyzval k projevům solidarity s nakaženými AIDS

17.12.2004 

Nemocným AIDS je určena nová vatikánská nadace Dobrého Samaritána. Jan Pavel II. ji ustanovil 12. září letošního roku a vyzval všechny lidi dobré vůle, aby její činnost podpořili. Jako osobní příspěvek do ní papež vložil 100 tisíc euro. Cíle nadace představil dnes ve Vatikánu předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotnictví.

Kardinál Javier Lozana Barragan připomněl údaje letošního zprávy OSN o AIDS. Doposud nemoci podlehlo 22 milionů lidí, téměř stejně tolik je nositelem viru HIV. Největší zkázu působí AIDS v Africe. V Jihoafrické republice je nakažených přes 5 milionů osob, v Nigérii tři a půl milionu lidí. Dramatická je zejména situace dětí. Odhaduje se, že v letech 2001-2003 osiřelo kvůli AIDS 11 až 15 milionů dětí.

Kardinál Lozano Barragan uvedl také, že jednu čtvrtinu všech prostředků na pomoc nemocným AIDS poskytuje katolická církev. Jsou určeny na formaci, prevenci, pomoc a péči o nemocné. Nadace Dobrého Samaritána má být výzvou Americkým, Australským a Evropským místním církvím, aby projevily solidaritu s Afrikou v boji s pandemií AIDS.

?Naše střediska, která se věnují péči o nemocné AIDS, bez ohledu na všechny iniciativy nemají dostatek prostředků na léky a je jich stále málo na to, aby odpověděly o jen v nejnaléhavějších potřebách. Proto Svatý otec, jako příklad milosrdenství, určil pro naši nadaci 100 tisíc euro, aby zahájil donace a dal příklad, o jehož následování prosíme všechny katolíky,? uvedl pro náš rozhlas kardinál Lozano Barragan.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.