První mše v katedrále Notre Dame

7.6.2019 

Paříž. Katedrála Notre-Dame se vrací k životu. Za týden se v ní bude sloužit první eucharistie po požáru. Na prostranství před katedrálou bude možné uctít sochu Panny Marie. Jde o to, aby se tady lidé opět mohli modlit, říká rektor katedrály.

První mše po požáru Notre-Dame se bude sloužit příští víkend, na který připadá výročí posvěcení katedrály. Přestože nás bude jen málo, chceme tímto způsobem ukázat světu, že katedrála je tady k Boží slávě, řekl P. Patrick Chauvet pro týdeník Famille Chrétienne. Uvedl také, že pařížská diecéze rezignovala na ideu prozatímní katedrály poblíž Notre-Dame. Vznikne nicméně malá mariánská kaple, v jejímž centru bude kamenná socha Panny Marie, kopie známé sochy z Notre-Dame. Důležité je, aby se tam lidé mohli přicházet modlit, zapálit svíčku, položit květiny a využít služby kněze. Tímto způsobem si Francouzi uvědomí, že Notre-Dame žije, jakýmsi způsobem je otevřená, že Paříž má stále svoji katedrálu.

P. Chauvet podotkl, že ze strany církve je všechno již připravené na otevření kaple před katedrálou. Chěl bych, aby se otevřelo již v příštím týdnu. Čekamé ještě na zelenou ze strany prefektury a policie, až bude prostranství zcela zpřístupněno lidem, dodal rektor katedrály Notre-Dame.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.