Papež: Modlitby či posty nejsou platby za milosti

11.6.2019 

Vatikán. Dávat gratis, co dostáváme od Boha gratis – kázal dnes papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty v den liturgické památky svatého apoštola Barnabáše. Nezištnost Boha máme prokazovat druhým skrze svědectví a službu a jsme zváni rozšiřovat svoje srdce, abychom zdarma více dostávali.

Petrův nástupce vyšel z dnešního evangelia (Mt 10,7-13) o poslání apoštolů. „Žádný křesťan nemůže stát nehnutě, protože křesťanský život je neustálou cestou“ – řekl papež komentující Ježíšova slova: »Jděte a hlásejte: Přiblížilo se nebeské království. Uzdravujte nemocné, probouzejte k životu mrtvé, očišťujte malomocné, vyhánějte zlé duchy« (10,7-8). Toto je poslání: služebný život.

Křesťanský život je službou. Je smutné potkat křesťany, kteří na začátku svojí konverze nebo uvědomění, že jsou křesťany, slouží a mají ochotu sloužit Božímu lidu, ale nakonec si sami slouží Božím lidem. Takto se Božímu lidu velice škodí. Povoláním je sloužit a nikoli sloužit si.

Křesťanský život je totiž zadarmo – pokračoval papež s odkazem na Ježíšova slova: »Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte«. „Spása se nekoupí, je zdarma. Bůh ji dává gratis, neplatíme ji. A jak Bůh jednal s námi, tak máme jednat i my s druhými.  Nejkrásnější je právě tato Boží nezištnost – dodal.

Vědění, že Pán je plný darů, které nám chce dát. Žádá pouze jedno: aby se naše srdce otevřelo. Když říkáme Otčenáš a modlíme se, otevíráme srdce, aby přišla tato nezištnost. Mimo kontext nezištnosti neexistuje žádný vztah s Bohem. Někdy, když potřebujeme něco duchovního, nějakou milost, říkáme: Budu se postit, konat pokání, udělám novénu. Dobře, ale mějte se na pozoru: není to platba za milost, za obdržení milosti. Je to kvůli rozšíření tvého srdce, aby vstoupila milost, která je zdarma.

Všechna Boží dobra jsou zdarma, ale problémem je zakrnělost srdce, které je uzavřené a neschopné přijímat zdarma tolik lásky. S Bohem však není třeba smlouvat a dohadovat se. A zvláště my, pastýři církve – řekl papež – se musíme mít na pozoru, abychom Boží milost neprodávali.

V duchovním životě nám neustále hrozí, že sklouzneme do placení. Vždycky, i za rozhovor s Pánem jako bychom chtěli dávat nějaký úplatek. Nikoli! Tak se věci nemají. Tudy cesta nevede, tedy já Pánu a Pán mně – nikoli. Dávám nějaký slib, který však rozšiřuje moje srdce, abych obdržel to, co je pro nás zdarma. Tento nezištný vztah k Bohu nám pak umožňuje navazovat jej s ostatními v křesťanském svědectví jak křesťanskou službou, tak v pastoraci u těch, kdo jsou pastýři Božího lidu. Cestou. Křesťanský život je pouť. Hlásejte, služte. Nikoli služte si. Služte a dávejte zdarma, co jste zdarma obdrželi. Svatý život má rozšiřovat naše srdce, aby Boží nezištnost, Boží milosti, které jsou zdarma a které chce Bůh darovat, mohly vstoupit do našeho srdce. Ať se tak stane.

Končil papež ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.