Patriarcha Sako: Papežovo odhodlání přijet do Iráku nadchlo křesťany i muslimy

11.6.2019 

Irák. Návštěva papeže Františka otevře brány nové mentalitě pokoje, reaguje kardinál Louis Raphaël Sako na včerejší oznámení Svatého otce o plánované cestě do Iráku. „Všichni, s nimiž jsme se setkali, křesťané i muslimové, projevili nesmírnou radost,“dodává chaldejský patriarcha.

Papež František promluvil o svém úmyslu navštívit v příštím roce Irák při včerejší audienci pro Sdružení děl na pomoc východním církvím (ROACO). Bagdádský patriarcha se právě zdržoval v Irbílu, kde se účastnil přísahy prezidenta iráckého Kurdistánu Netchirvana Barzaniho. Zpráva o připravované návštěvě jej zastihla v Ankawě na inauguraci velkého diecézního sálu. „Bylo tam shromážděno asi 500 lidí. Oznámení přijali po iráckém způsobu voláním „alleluja, alleluia“. Návštěva Petrova nástupce je pro ně mimořádnou podporou,“ říká irácký patriarcha a dodává: „příští neděli požádám všechny naše kněze, aby se při bohoslužbách modlili za tuto návštěvu: je to historicky poprvé, co papež přijede do Iráku. Jeho návštěvu očekává jak vláda, tak obyvatelstvo.“

Papež František zdůrazňuje pokojnou účast na budování společného dobra ze strany všech náboženských složek společnosti. V první řadě je však nutné budovat člověka, dodává kardinál Sako, materiální rekonstrukce přijde potom. „Je zapotřebí především dobré formace, otevřenosti, úcty k životu, míru a přírodě. Myslím, že papežova návštěva otevře brány nové mentalitě, nové kultuře, podobně jako při návštěvách Jordánska, Spojených arabských emirátů, Egyptu a Maroka. Myslím si, že jeho poselství bude mít velikou sílu.“

Přestože džihádistické buňky tzv. Islámského státu jsou ještě aktivní, situace v terénu se zlepšila, dosvědčuje babylónský patriarcha. V Kurdistánu je téměř zcela bezpečně a také v Bagdádu lidé trpí méně a žijí normálním životem. Situace křesťanů, kteří byli léta nuceni prchat, se změnila, podněcování k jejich diskriminaci ustalo, ubezpečuje bagdádský patriarcha. Vytvořili jsme výbor pro dialog mezi křesťany a muslimy, jak šíity tak sunnity, už dva roky pracujeme společně. Záštiplné postoje vymizely, přibližuje situaci v dnešním Iráku patriarcha Sako.

Papežovo oznámení o návštěvě Iráku radostně reagoval také pomocný biskup Bagdádu Shlemon Warduni:

„Už dlouho jsme čekali na tuto zprávu. Nejen křesťané, ale všichni obyvatelé Iráku. Všichni se nás ptali: „Nepřijede sem papež?“ Je to tedy krásná zpráva; zpráva, která dodává odvahu k tomu, abychom spolu s papežem, s radostí a v pokoji, nadále chovali v lásce všechny lidi. Všechny papežské návštěvy jsou skutečně pramenem naděje a míru. Děkujeme tedy ze srdce Jeho svatosti a modlíme se, aby se jeho návštěva stala příležitostí k šíření lásky a míru, přinesla naději pro všechny, protože některé vesnice a města jsou stále ještě naprosto zničené. Přejeme si, aby všechno bylo obnoveno, dobře restaurováno, abychom mohli žít v míru, pokoji, přátelství a pravé lásce,“ řekl Vatikánskému rozhlasu pomocný biskup Bagdádu Shlemon Warduni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.