Emeritní papež – nová kniha vysvěluje titul Benedikta XVI.

25.6.2019 

Řím. Dějiny papežských rezignací, srovnání činu Celestýna V. na konci 13. století a Benedikta XVI. a konečně právnickou analýzu současného statutu emeritního papeže přináší nová historická studie Rosaria Vitaleho.

Svazek vydaný nakladatelstvím Aracne byl představen v poslanecké sněmovně italského parlamentu v Římě. Novinář Luca Caruso připomněl první chvíle po ohlášení rezignace Benedikta XVI. Zpráva, kterou jako první zachytila novinářka agentury ANSA Giovanna Chirri, byla záhy potvrzena vatikánským mluvčím otcem Lombardim a rozlétla se do celého světa.

Text Rosaria Vitaleho je rozčleněn do tří kapitol. V první autor mapuje dějiny rezignací na papežský trůn v průběhu dějin, druhá rozebírá podobnosti a rozdíly mezi abdikací Celestýna V. a papeže Ratzingera, k níž došlo 11. února 2013. Poslední kapitola analyzuje z kanonického hlediska status a titul papeže, který odešel z úřadu.

Úvodní studií nazvanou „Renuntiatio papae: vláda a služba v církvi“ opatřil svazek profesor práva Valerio Guigliotti z Turínské univerzity. Italský právník dochází k závěru, že otázka rezignace je zasazena do tradice církve, avšak přináší také novinku spočívající v otevřenosti „k docenění mystické dimenze, která petrinskou službu doprovází a je komplementární k dimezi vlády“.

Kniha s věnováním „Benediktu XVI., prostému a pokornému dělníku na Pánově vinici,“ jak papež Benedikt sám sebe označil v první promluvě po zvolení na Petrův stolec, je také osobním výrazem vděčnosti Rosaria Vitaleho za papežský dispens, který mu umožnil vstoupit do semináře. Autor, překonávající s mimořádnou houževnatostí své fyzické potíže, se ve Vatikánských zahradách osobně setkal s emeritním papežem Benediktem a měl příležitost promluvit s ním o víře a povolání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.