Papež: Vstoupit do modlitby znamená vstoupit svým srdcem do Ježíšova Srdce

28.6.2019 

Vatikán. Svatý otec přijal vedení a delegáty Celosvětové sítě modlitby s papežem. Pod dřívějším názvem Apoštolát modlitby ji založil v roce 1844 francouzský jezuita Xavier Gautrelet, a připomíná si tedy 175. výročí svého trvání. Šest tisíc příznivců této modlitební iniciativy z různých častí světa přijal papež František ve vatikánské aule Pavla VI. v den liturgické slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Jmeném všech Svatého otce pozdravil o. Frédéric Fornos SI, nynější ředitel. Členství je prosté a spočívá v konkretizaci modlitby na úmysl, který předem pro každý měsíc v roce navrhuje Petrův nástupce.

Na dnešním setkání s papežem vystoupilo šest zástupců této sítě (Tchaj-wan, Francie, Argentina, Etiopie, Guatemaly a Portugalska), kteří představili, jak tato iniciativa funguje v jejich vlasti. Na ně pak navázal papež František:

Je krásné připomenout si v den slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova základ našeho poslání. Je to poslání soucitu se světem, a mohli bychom říci, že je to »pouť srdce« či modlitební průvodce, který proměňuje životy lidí. Kristovo Srdce je natolik velké, že si přeje zahrnout do revoluce něhy všechny. Blízkost Pánova Srdce vybízí naše srdce k laskavému sblížení s bratrem a umožňuje soucítit se světem. Jsme povoláni být svědky a posly Božího milosrdenství, abychom světu nabídli světlou vyhlídku tam, kde jsou temnoty, naději tam, kde je zoufalství, a spásu tam, kde se rozšířil hřích. Vstoupit do modlitby znamená vstoupit svým srdcem do Ježíšova Srdce, pohroužit se do toho, co Ježíš cítí, do Jeho soucitu a také do svého vlastního srdce, abych jej změnil.“

Papež František mluvil o nezbytnosti učit děti modlitbě, protože „děti dosahují Ježíšova Srdce okamžitě. Ježíš je má rád. A stejně tak učit i mládež modlitbě, která je velkou cestou života vedoucí stále vpřed. V této souvislosti zmínil Petrův nástupce také potřebu komunikace mezi prarodiči a vnuky, protože v Celosvětové síti modliteb se setkávají různé generace, a mladí se od starých mohou naučit usuzovat srdcem. Je třeba rozvíjet schopnost úsudku srdce.

Někdo by mohl říci: Ale otče, usuzuje se přece hlavou. Nikoli, to není pravda. Usuzuje hlava, ale srdcem. To je schopnost, kterou je třeba rozvíjet. Schopnost usuzovat srdcem spolu se zkušenostmi starých učí přímluvné modlitbě. A v přímluvě je velikost modlitby. Přimlouvat se za toho či onoho je to, co činí Ježíš v nebi, protože Bible říká, že Ježíš se za nás přimlouvá u Otce. Je naším přímluvcem, a my máme Ježíše napodobovat, být přímluvci. Boží velikáni a velikánky byli v dějinách vždycky přímluvci jako je přímluvcem Ježíš.“

S poukazem na digitální kontext komunikace papež dále řekl, že je nezbytné, aby se církev ve svém poslání přizpůsobila době a používala moderní prostředky, které dává k dispozici technika. Je třeba vstoupit do nových areopágů a hlásat tam Boží milosrdenství a dobrotu.

Je však třeba mít se na pozoru, sloužit si těmito prostředky, zejména internetem, aniž bychom se sami stali jejich sluhy. Je třeba vyvarovat se toho, abychom se stali úlovkem této sítě, namísto toho abychom »lovili ryby«, to znamená duše, a přiváděli je k Pánu.“

Závěrem papež zdůraznil, že je jádrem poslání nejenom Apoštolátu modlitby či Celosvětové sítě modliteb, nýbrž celé církve je modlitba: „Můžeme dělat spoustu věcí, ale nikdy ne bez modlitby.“

Moc děkuji vám všem a chtěl bych také poděkovat Tovaryšstvu Ježíšovu. Někdy se má za to, že jezuité jsou intelektuálové, myslitelé, avšak tuto iniciativu modlitby vytvořili právě jezuité. Jezuité jsou muži, kteří se modlí.

Setkání s papežem Františkem vyvrcholilo jeho výzvou ke společnému ztišení a modlitbou za červencové úmysly apoštolátu modlitby.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.