Arcibiskup Ševčuk: Není míru bez spravedlnosti

2.7.2019 

Ukrajina/ Vatikán. Realita ukrajinské řeckokatolické církve neodpovídá koncepci arcibiskupství většího. Fungujeme jako patriarchát a věříme, že to Svatý stolec uzná – řekl arcibiskup Svjatoslav Ševčuk krátce před příjezdem ukrajinských biskupů do Vatikánu. Prozradil také, že pokaždé, když se setká s papežem Františkem, prosí o uznání patriarchátu. Je odhodlán učinit tak i tentokrát.  

Arcibiskup Ševčuk připomněl, že pozvání všech biskupů ke konzultaci do Vatikánu je vyjímečnou událostí. „Obzvláště důležité je pro mne to, že Svatý stolec pracuje nad svým postojem k Ukrajině a přizval nás, abychom na tom měli podíl. Zaznamenali jsme totiž také, že se mluvilo o nás bez nás,“ uvedl nejvyšší představitel ukrajinských řeckokatolíků.

V rozhovoru pro ukrajinskou agenturu arcibiskup Ševčuk odpovídal také na otázku ohledně papežské audience pro Vladimíra Putina, která proběhne den před zahájením návštěvy ukrajinských biskupů. Připomněl, že František se setká s ruským vůdcem už potřetí. „Naposled byla Ukrajina jedním z předmětů diskuse a papež naléhal na Rusko, aby učinilo všechno pro zakončení agrese vůči Ukrajině,“ připomněl arcibiskup Ševčuk. V souvislosti s pokračující válkou nicméně zdůraznil, že ji nelze zakončit „mírem za každou cenu“. Zaplatili jsme za svou svobodu již velmi mnoho. Pokud by mír měl znamenat, že to všechno bude ztraceno, nešlo by o mír, nýbrž o kapitulaci. Mír není možný bez spravedlnosti, dodal představitel ukrajinské řeckokatolické církve. Zdůraznil, že je třeba chovat v úctě utrpení lidí, padlé, nevinné oběti a ty, kdo na frontě přišli o své děti. Mír za každou cenu, přistoupení na podmínky agresora, by znamenal zfalšování samého slova mír, dodal arcibiskup Ševčuk.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.