Eutanasie hladem a žízní: Vincent Lambert byl odpojen od výživy a hydratace

2.7.2019 

Francie. Z rozhodnutí lékařů a francouzského soudu byla zahájena procedura vedoucí k usmrcení Vincenta Lamberta. Jeho lékař Vincent Sanchez informoval rodinu, že dnes ráno nemocnice přistoupila k úkonům předvídajícím naprosté upuštění od podávání výživy a vody. Po nehodě na motorce v roce 2008 je Vincent Lambert ochrnutý a žije ve stavu minimálního vědomí. Není však připojen k dýchacímu přístroji ani k dalším přístrojům, které by ho uměle udržovaly při životě.

Dnes zahájená procedura je již druhým pokusem odsoudit tohoto dvaačtyřicetiletého muže k smrti žízní a hladem. Před více než měsícem, 20. května, ji přerušil verdikt pařížského odvolacího soudu. Minulý pátek však nevyšší francouzská soudní instance toto rozhodnutí zamítla a dovolila, aby lékaři přestali podávat pacientovi výživu a vodu.

Na záchranu Vincenta Lamberta apelovala včera v Ženevě na fóru OSN jeho matka. Letos 4. května Výbor této organizace pro práva postižených lidí totiž požádal Francii, aby pozastavila úkony vedoucí ke smrti tohoto pacienta, dokud OSN jeho případ nepřezkoumá. Po vyčerpání veškerých možností ve své vlasti se Viviane Lambert obrátila na OSN s prosbou o novou intervenci. „Přicházím k vám s mateřským srdcem na dlani,“ řekla žena. „Vincent nemluví, to však neznamená, že se s ním nelze dorozumět. Není rostlinou. Reaguje, navazuje vztahy a plakal, když jsme ho infromovali o rozhodnutí lékařů,“ řekla na fóru OSN Viviane Lambert.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.