Poutní cesta po Newmanových stopách

10.7.2019 

Anglie. Po oficiálním ohlášení kanonizace kardinála Johna Henryho Newmana roste zájem o postavu tohoto konvertity a myslitele 19. století. V Brigminghamu vznikne jeho muzeum a plánuje se také vyznačení zvláštní poutní trasy z Oxfordu: devítidenní poutní cesta po Newmanových stopách.

Od chvíle, kdy papež oznámil jeho kanonizaci, jsem zplaven přihláškami malých poutních skupin, které nás chtějí navštívit, uvedl P. Ignatius Harris, představený Oratoria založeného Newmanem v Birminghamu. Tam se nachází jeho hrob, ale také mnoho památek na život budoucího světce. Soukromá kaple a pracovna zůstaly od jeho smrti v roce 1890 nezměněny. Oratoriáni je nyní chtějí zpřístupnit poutníkům. Proto připravují muzeum, které bude otevřeno ihned po kanonizaci, plánované na 13. října. Mimo jiné v něm bude možné konzultovat 20 tisíc Newmanových rukopisů, které byly digitalizovány.

Přestože Newman opustil anglikánskou církev, má mnoho ctitelů také mezi svými původními souvěrci, zejména v konzervativnějších, prokatolických kruzích. Právě z jejich iniciativy vznikla již před několika lety poutní cesta po místech spojených s Newmanem v okolí Oxfordu. Na její trase najdeme mimo jiné vesnici Littlemore, kam se Newman uchýlil po odchodu z Oxfordu a kde se završila jeho konverze ke katolicismu, ale také anglikánský kostel Nejsvětější Trojici v Over Worton, kde přednesl své první kázání jako anglikánský pastor.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.