Vincent Lambert zemřel. Svatý stolec: Jediným Pánem života je Bůh, nepřistupujme na skartační kulturu

11.7.2019 

Vatikán. Vincent Lambert zemřel dnes ráno v 8.24 minut, po devíti dnech bez tekutin a výživy. Zprávu o tom podal veřejnosti jeho synovec. Svatý stolec na ni reagoval prohlášením, ve kterém čteme:

„S bolestí jsme přijali zprávu o smrti Vincenta Lamberta. Modlíme se, aby ho Pán přijal do svého Domova a vyjadřujeme blízkost jeho drahým a všem, kdo mu s láskou a oddaností až do poslední chvíle sloužili. Připomínáme a zdůrazňujeme slova Svatého otce k této bolestné záležitosti: Bůh je jediným Pánem života od počátku do přirozeného konce a naší povinností je život vždy střežit a nepoddávat se skartační kultuře.“

Případ Vincenta Lamberta se stal symbolem boje proti skryté eutanázii ve Francii. Jeho smrt je prohrou lidskosti, zdůrazňuje Papežská akademie pro život: „Mons. Paglia a celá Papežská akademie pro život se modlí za rodinu Vincenta Lamberta, za lékaře a všechny lidi zapojené do této záležitosti. Smrt Vincenta Lamberta a jeho příběh jsou prohrou naší lidskosti,“ stojí v dnešním ranním tvítu.

Dvaačtyřicetiletý muž byl po nehodě deset let ve stavu definovaném jako „minimální vědomí“, nebyl však  na konci života. Jeho rodiče šest let bojovali za možnost převozu do některého ze speciálních zařízení, která nabízela jeho hospitalizaci. Po vyčerpání veškerých právních možností, včetně odvolání ke zvláštnímu výboru OSN pro práva postižených, jehož žádosti o šestiměsíční lhůtu na přezkoumání státní orgány nevyhověly, byl Vincent Lambert 2. července odpojen od výživy a hydratace. Podle zdravotníků a pacientovy ženy Rachel bylo jeho další udržování při životě „nerozumnou urputností“. Pro ostatní bylo „nerozumnou urputností“ prosazování jeho smrti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.