Petrův nástupce navštíví diecézi Albano

15.7.2019 

Řím. Biskup suburbikální diecéze Albano Laziale, mons. Marcello Semeraro, při nedělních bohoslužbách ohlásil papežovu návštěvu, která připadne na sobotu 21. září. Jedná se o datum s dvojím významem – jednak osobní papežovu připomínku dne, kdy se v roce 1953 zrodilo jeho duchovní povolání, jednak diecézní slavnost dedikace nového katedrálního oltáře, který před jedenácti lety požehnal Benedikt XVI.

Albánský biskup Marcello Semeraro, jehož papež František v dubnu 2013 jmenoval generálním sekretářem Rady kardinálů, pověřené reformou římské kurie, v rozhovoru s Vatikánským rozhlasem především děkuje Svatému otci, že přijal jeho pozvání:

„Diecéze Albano, která je jednou ze suburbikálních diecézí, má úzký vztah k římské církvi. Kromě jiného jsou na jejím území papežské vily, ve kterých papežové běžně sídlili. Jsme vděčni za to, že papež souhlasil s datem 21. září. Bude to sobota a liturgie připomene výročí dedikace katedrály, ale pro papeže, jak často vyprávěl, je svátek sv. Matouše dnem, jímž datuje svou odpověď na Pánovo povolání, které tehdy jasně zaslechl.“

Jak papežova návštěva proběhne?

„Papež by měl dorazit autem po normální silnici, via Appia, která vede z Říma do Albana, v odpoledních hodinách. Po příjezdu se ihned odebere do katedrály, kde pozdraví shromážděné kněze a pomodlí se s nimi zvláštní modlitbu, připomínající dedikaci katedrály. Mše svatá se bude konat na hlavním městském náměstí, piazza Pia, které přiléhá k papežské rezidenci. V této její části sídlí dvě společenství, která má papež velmi rád. Prvním je jezuitská komunita, která spravuje vatikánskou hvězdárnu. A dále zde žijí klauzurní sestry klarisky, které se alespoň ze svých oken budou moci účastnit mše svaté, kterou bude Svatý otec sloužit“.

Vysvětlil pro naše mikrofony biskup diecéze Albano, kam Petrův nástupce zavítá zhruba za dva měsíce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.