Z Vatikánu do konce roku zmizí plasty

18.7.2019 

Vatikán. Městský stát Vatikán stále snižuje spotřebu plastů a plánuje, že do konce roku se jich zbaví docela. Ke změně mentality jednoznačně přispívá encyklika papeže Františka Laudato si´, věnovaná péči o společný domov, vysvětlil tiskové agentuře ansa Ignacio Tornini, zodpovědný za údržbu vatikánských zahrad a svoz městského odpadu.

Jak dodal, vatikánská samoobsluha přestala s prodejem jednorázových plastových výrobků, a proto počítá s tím, že stávající zásoby se do konce roku vyčerpají. Příkladné je též třídění odpadu, které se Vatikánu daří z 55%, přičemž státní správa plánuje, že za tři roky se dospěje ke tříčtvrtinovému podílu na celkovém objemu odpadu.

Vatikán odpadky zpracovává na vlastní skládce, otevřené roku 2016 a umístěné ve Vatikánských zahradách. Naprostá většina odpadu (98%) z jednotlivých vatikánských pracovišť přichází již předtříděná. Problematické je zpracování odpadků z náměstí sv. Petra, které spadá do správy městského státu, a velkou měrou se podepisuje na množství smíšeného odpadu. Vatikán na náměstí nicméně instaloval alespoň zvláštní popelnice na plasty, kterých se denně nasbírá až deset kilogramů.

Organický odpad a velká část zahradního odpadu (400 tun ročně) se v městském státě kompostuje. Podle slov vatikánského zaměstnance se vzniklý kompost používá ke kvalitnímu přihnojování jak ve vatikánských zahradách, tak na zemědělském statku v Castel Gandolfu.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.