Katoličtí skauti se setkají s papežem

18.7.2019 

Katoličtí skauti se setkají s papežem

Vatikán. Ve dnech 27. července až 3. srpna bude Itálie hostit Euromoot, setkání skautů patřících do Mezinárodní unii evropských skautů UIGSE. Na pět tisíc skautek a skautů z této větve katolicky inspirovaného skautingu se na zakončení týdenního programu setká s papežem Františkem.

Akce se týká nejstarší věkové skupiny skautů, tzv. roverů, mezi něž patří chlapci a dívky od 16 do 21 let. V prvních dnech budou v  třiceti až padesátičlenných mezinárodních skupinách putovat italskými regiony po historických cestách, jako je Via Francigena, Cesta sv. Benedikta, Cesta sv. Františka, nebo po stopách velkých světců: sv. Pavla, sv. Cyrila a Metoděja, sv. Kateřiny Sienské a dalších, aby objevovali kulturní dědictví křesťanské Evropy. „Nebude to však pouze fyzická cesta – čteme v tiskovém sdělení – naopak, kráčet budeme především duchovně, v mysli a v srdci.“ Skupiny mladých skautů dostanou prostor k diskusi nad svou vlastní identitou jako evropských občanů a křesťanů.

Další dva dny po příchodu do Říma se budou roveři katolického skautu na čtyřech různých místech seznamovat s kulturními tradicemi zastoupených národů, sdílet své historické i duchovní zkušenosti a učit se novým dovednostem.

3. srpna se všichni účastníci Euromootu sejdou ve vatikánské Aule Pavla VI. na audienci u papeže Františka. K podobnému setkání papeže se skauty došlo naposled před 25 lety, v době pontifikátu Jana Pavla II. Po setkání s papežem se odeberou do Baziliky sv. Petra ke slavnostní bohoslužbě, kterou bude celebrovat kardinál Angelo Bagnasco.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.