Požár katedrály probudil víru Francouzů

18.7.2019 

Paříž. Od požáru katedrály Notre Dame uplynuly tři měsíce, ale její rekonstrukce dosud nezačala. Stále jsme ještě v etapě zabezpečování budovy. Práce si vyžádají ještě další dva, tři měsíce, říká rektor katedrály otec Patrick Chauvet. Samotná rekonstrukce nezačne dříve než lednu či v únoru. Jejím cílem bude vrátit se v co největší míře k původní podobě chrámu. Vyjímkou je pozdější sanktusník, na jehož místě se může objevit nějaký prvek, který by podle přání prezidenta Macrona připomněl obnovu katedrály.

Podle otce Chauveta jsou nepřípadné projekty počítající se změnou podoby či určení katedrály, jak sugerují návrhy s bazénem na střeše nebo s velkým vyhlídkovým „skleníkem“. Z katedrály se nesmí stát muzeum. Ve shodě se zákonem o odluce státu a církve má katedrála svého uživatele a tím je pařížská diecéze. Katedrála je především místem kultu. Tak ji vnímají také sami Francouzi. Požár v Notre Dame mnohými otřásl a v některých znovu probudil víru, říká rektor chrámu:

„V každém případě tato událost probudila emocionální vrstvu víry a modlitby. Přestože prozatím není možné do katedrály vstupovat kvůli znečištění olovem, mnoho přijíždějících poutníků přiznává, že v nich požár probudil víru. Kdyby tu dnes stál Bernanos, jistě by burcoval všechny katolíky: probuďme se, bylo to znamení. Ukazuje se, že v nás nadále přebývá žár víry. Stačí fouknout a oheň znovu vzplane. Víra je v naší zemi jistě uspaná, ale události jako tento požár pohly srdcem našich krajanů. Vím, co říkám. Protože vidím lidi, kteří přicházejí a pláčí. Dostávám mnoho dopisů, ve kterých lidé popisují, jakým otřesem pro ně byl onen požár. Ten otřes ale jejich víru nezpochybnil, nýbrž ji probudil.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.