Muslimští náboženští představitelé se připojili k prohlášení o lidském bratrství

19.7.2019 

Francie. Šest měsíců po zveřejnění deklarace o lidském bratrství, kterou v Abú Dhábí společně podepsali papež František a vrchní imám univerzity Al-Azhar, Ahmed al Tajíb, vydalo dvaadvacet islámských intelektuálů dokument, v němž vyslovují podporu zmíněnému prohlášení.

„Výchozí a nevratný bod“ – těmito slovy definují sunnitší, šíitští a súfističtí myslitelé dokument o lidském bratrství nesoucí podtitul „za světový mír a společné soužití“, informuje francouzský list La Croix. Své prohlášení, kterým se k dokumentu hlásí, nazvali „Bratrstvím k poznání a spolupráci“. Autorem textu je imám Yahya Pallavicini, předseda italské islámské náboženské komunity, spolu s francouzským Institutem islámských studií a malou skupinou dalších muslimských představitelů, kteří již v minulosti vystoupili před evropskou veřejností (kupříkladu v roce 2007 listem 138 muslimských intelektuálů, adresovaným Benediktu XVI., anebo marakéšskou deklarací o náboženských menšinách před třemi lety).

Islámští intelektuálové ve svém textu popisují dokument o lidském bratrství jako „bezprecedentní institucionální událost v dějinách křesťansko-muslimských vztahů“. Považují jej za známku zahájení jejich nové fáze, „směřující k uznání legitimnosti a prozřetelnostní různosti náboženských zjevení, teologií, jazyků a komunit“. Jak zdůrazňují podepsaní muslimští představitelé, vzájemné rozdíly nelze pokládat za „pobídku k dobyvačnosti či proselytismu, ani za záminku k pouhé vnějškové snášenlivosti“, nýbrž spíše za příležitost k naplňování bratrství, které je „povoláním pro veškeré stvoření, obsažené v Božím plánu“. Mezináboženský dialog, „doporučovaný již v Koránu“, proto dnes nabývá na „životní důležitosti“, píší dále.

Nynější dokument islámských představitelů, vysvětluje imám Pallavicini, vyzývá k zamyšlení nad únorovým prohlášením, k bratrské a nepochybně též kritické diskusi nad jeho metodou i jazykem, aniž by došlo k jeho apriornímu odsouzení z politických nebo ideologických důvodů. Podpis abúdhábského dokumentu totiž v muslimském světě vyvolal mnohé polemiky, včetně zpochybnění celé iniciativy podpořené Emiráty a vrchním imámem Al-Azhar. Někteří islámští představitelé se proto rozhodli, že nepodepíší ani současný dokument. Jeho signatáři, uzavírá imám Pallavicini, naopak vybízejí k „budování lidského bratrství, překračujícího náboženské hranice“. Zároveň zamýšlejí podporovat „místní iniciativy, které se vyvinou z prohlášení o lidském bratrství, a to též na akademické rovině, aby se tak vytvořila podpůrná síť křesťansko-muslimského dialogu“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.