Nové šetření na Campo Santo Teutonico

20.7.2019 

Vatikán. Na Německém hřbitově ve Vatikánu (Campo Santo Teutonico) dnes pokračovala další fáze zkoumání ostatků v souvislosti s tragickým případem Emanuely Orlandi. Tato dcera vatikánských zaměstnanců sídlících uvnitř hradeb malého církevního státu zmizela beze stop ve svých 15 letech v roce 1983. Vatikán vyšel vstříc žádostem rodiny, která nepřestává pohřešovanou hledat, a nechal 11. července otevřít dva hroby, kde se podle anonymní zprávy měly skrývat stopy po Emanuele. Jak se však ukázalo, hrobky pod sochou anděla, k nimž zpráva poukazovala, jsou naprosto prázdné. Nenašly se ani ostatky dvou německých aristokratek, které v nich byly v první polovině 19. století pohřbeny (Sophie von Hohenlohe + 1836; Šarlota Frederika Mekelenbursko-Zvěřínská + 1840). Šetření tedy pokračuje přezkoumáním dvou osárií, do nichž byly uloženy ostatky nalezené při posledních úpravách hřbitova v 60. a 70. letech minulého století.

Jak potvrdil prozatímní ředitel vatikánského tiskového střediska Alessandro Gisotti, na základě rozhodnutí vatikánského promotora spravedlnosti začaly dnes v 9 hodin operace spojené s přezkoumáním ostatků nalezených ve dvou zmíněných kostnicích. První analýze je podrobil přímo na místě soudní lékař profesor Giovanni Arcudi se svým týmem, za přítomnosti znalce jmenovaného rodinou Orlandi a dalších zástupců Vatikánského státu. V dalším detailnějším zkoumání bude pokračovat opět za týden, v sobotu 27. července.

 “Toto nové odborné posouzení – po operacích provedených 11. července – opět dosvědčuje vstřícnost Svatého stolce vůči rodině Orlandi. Stejnou ochotu prokazoval Svatý stolec od počátku, když přijal žádost o přešetření v rámci Campo Santo Teutonico, odůvodněnou pouhým anonymním upozorněním,” stojí v oficiálním prohlášení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.