Na skautském jamboree se sjelo čtyřicet pět tisíc dospívajících

22.7.2019 

USA. Zatímco Vatikán se připravuje na invazi katolických roverů a skautek sdružených ve Federaci evropského skautingu, kteří dorazí na papežskou audienci o první srpnové sobotě, v Západní Virginii dnes začalo celosvětové skautské setkání – jamboree – mladší věkové kategorie, náctiletých ve věku 15 až 17 let.

Podle organizátorů se na 24. celosvětové jamboree sjelo 45 tisíc účastníků ze 167 zemí. Kromě toho se očekává až dvacet tisíc návštěvníků z celého světa a zhruba dva tisíce zvláštních hostů. Téma setkání zní: „Odemkněme nový svět“ a má podnítit k odkrytí nových dobrodružství, kultur i přátelství. Kromě společného táboření a možnosti vyzkoušet nejrůznější druhy sportů v majestátní přírodě Apalačských hor se skauti zaměří také na globální témata – od chudoby, hladu, udržitelného rozvoje až po válečné konflikty – na zastávkách zvaných „Světové centrum“, „Globální rozvojová vesnice“ či „Světový bod“.

„Chceme odhalit potenciál, který se skrývá v každém z nás a uschopňuje nás k celosvětové změně, abychom se domů navrátili jako poslové pokoje a potvrdili sílu skautingu v našich srdcích“, vysvětlují pořadatelé ze tří hostitelských zemí. To vše aniž by se zřekli skautských tradic a duchovního základu, jak dosvědčuje každodenní ranní mše svatá, kterou po celých dvanáct dní celosvětového jamboree (do 2.8.) budou sloužit skautští kaplani.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.