Papež František: Apoštolát prevence je klíčem proti zneužívání

22.7.2019 

Vatikán. Ve španělském videoposelství se papež František obrátil na studenty sledující kurz o předpisech a procesech na ochranu nezletilých. Program probíhá od 1. do 26. července na Papežské mexické univerzitě (UPM) pod záštitou Centra pro interdisciplinární výzkum a formaci pro ochranu dětí (CEPROM), se sídlem na Papežské gregoriánské univerzitě.

Ochrana nezletilých je závažným problémem, opakuje František ve videozáznamu, zveřejněném 17. července, v předvečer Dne modliteb za oběti sexuálního zneužívání ze strany duchovních, vyhlášeného Mexickou biskupskou konferencí.

„Všichni víme kolik hanby přinesl církvi tento problém, že totiž její členové byli zapojeni do těchto zločinů nebo je páchali. Nejen proto je tento kurz důležitý. Jde o všechny nezletilé, aby je nikdo, vůbec nikdo nezneužíval a nebránil jim v cestě k Ježíši. Poslechněme si ještě jednou Ježíšův hlas: “Nechte je přicházet ke mně“. Nebraňte dětem v přicházení ke mně. Každý člověk, ať jde o řeholníka, laiky či biskupa, kdokoli, kdo brání dítěti k dosažení Ježíše, musí být ve svém jednání zastaven, napraven – dojde-li k tomu včas – nebo potrestán, pokud došlo ke zločinu.“

Papež František položil důraz k předcházení situací zneužívání, které přirovnal k protidrogové prevenci. Poukázal přitom na apoštolát dona Bosca, jenž hluboko v 19. století význam prevence pochopil.

„Don Bosco to vycítil a položil základy způsobu výchovy, který byl nazván „preventivní systém“. Byl sice v osvíceneckých dobách vychovatelství velmi kritizován, ale následně se ukázalo, že jeho intuice má velkou  hodnotu. Zcela zásadní hodnotu, byla to intuice velkého vychovatele! Preventivní systém má velký význam. Nikdy totiž nevíte, kde by dítě mohlo být zneužito, kde bude svedeno na špatnou cestu, kde se naučí kouřit drogy, což je také jedna z forem ničení, nemysleme si, že jde pouze o zneužití sexuální! Musíme mít na zřeteli všechny druhy zneužívání,“ řekl papež František ve videoposelství pro účastníky semináře o programech a procesech na ochranu nezletilých, probíhajícího v hlavním městě Mexika.

Záznam videoposelství najdete ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.