Vánoční setkání s Římskou kurií

21.12.2004 

Papežské poutě do Bernu a do Lurd, čtyřicet let vydání důležitých dokumentů II. Vatikánského koncilu, návštěva ekumenického patriarchy v Římě a zahájení roku eucharistie ? to jsou hlavní události posledních 12-ti měsíců, ke kterým se Jan Pavel II. vrátil při vánočním setkání s kardinály a pracovníky Římské kurie. Jejich jménem pozdravil Svatého otce kardinál Joseph Ratzinger, děkan kardinálského kolegia:

?Děkujeme Vaší Svatosti za pevnou víru, za věrnost poslání utvrzovat bratry. Za velkodušnost a odvahu pokračovat den za dnem v Kristových stopách. Za trpělivost, s níž nesete Jeho břemeno, doplňuje na svém těle to, co zbývá vytrpět pro dobro Jeho těla, kterým je Církev...?- řekl kardinál Ratzinger. Vtělený Boží Syn svěřil církvi poslání být znamením a nástrojem vnitřního společenství s bohem a jednoty celého lidského rodu. ? zdůraznil Svatý otec. Mluví o tom koncilová konstituce o církvi. Stále víc si máme uvědomovat, že je to naším prvořadým úkolem, počínaje jednotou křesťanů, které koncil věnoval dekrety o ekumenismu a o východních církvích. Všechny tyto dokumenty byly vyhlášeny před 40-ti lety. Jan Pavel II. upozornil, že touhu po jednotě má oživit také probíhající Rok Eucharistie. Ta totiž ukazuje na její jediný zdroj ? na Krista.
Z letošních ekumenických akcí připomněl Svatý otec návštěvu finské delegace a zejména dvojí římskou cestu ekumenického patriarchy Bartoloměje I., v červnu a v listopadu. Při druhé návštěvě s sebou odvezl do Konstantinopole relikvie sv. Řehoře Naziánského a sv. Jana Zlatoústého. Svatý otec vyjádřil naději, že návrat ikony matky Boží Kanzaňské do Ruska ? k němuž došlo letos v srpnu ? přispíší jednotu Kristových učedníků.
Touhu po jednotě shledal papež také na tvářích mladých švýcarských poutníků v Bernu. Na věřících spočívá velká odpovědnost: předávat křesťanské dědictví novým generacím. ?Proto jsem při mnoha příležitostech a zvláště během pouti do Lurd vyzýval evropské katolíky k věrnosti Kristu ? připomíná Svatý otec. ? Na nich do značné míry záleží spravedlivá a bratrská budoucnost kontinentu a celého světa.?

?Naše srdce se neleká obtíží. Doufá totiž v Tebe, Betlémské Dítě, které z lásky přicházíš k nám. Učiň, abys byl všude uznán a přijat jako Vykupitel člověka a Kníže pokoje!?.- zakončil Papež.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.