Plovoucí „Nemocnice papeže Františka“ již brázdí vody Amazonky

13.8.2019 

Brazílie. Chirurgická, interní, oční a zubní ambulance, očkovací místnost, radiologie, laboratoř, ošetřovna a lůžková část. Deset členů posádky včetně jednoho řeholníka s pastoračním týmem a dvacet dobrovolných lékařů a zdravotníků (mezi nimiž najdete mediky i univerzitní profesory). To vše na lodi o dvaatřicetimetrové délce, která byla zhruba před měsícem spuštěna na říční vodu Amazonky ve městě Óbidos brazilského státu Pará. Plovoucí nemocnice, snad jediná svého druhu na světě, přinese základní zdravotní péči do zhruba tisícovky lokalit na amazonských březích. Tamních 700 tisíc obyvatel nemá přístup k lékařskému ošetření z ekonomických důvodů, ale také proto, že nejbližší nemocnice v Santarén či Óbidos, vzdálené šest až osm hodin plavby, bývají často přeplněné.

O projektu plovoucí nemocnice jsem již informovali vloni na podzim, když se s ním seznámil papež František. Nyní se stal realitou a, jak podotýká biskup diecéze Óbidos, Johannes Bahlmann, místním lidem nepřinese jen zdraví, ale také duchovní péči:

„Radujeme se z toho, že nyní loď máme. Je to velké požehnání pro celý region a místní lidi, protože povede ke zlepšení jejich zdravotnického zabezpečení. Když se zpětně podívám na celý proces od budování do předání lodi, mohu jej skutečně označit za zázrak. Vše začalo na světovém setkání mládeže v Riu, kde papež potkal františkána Francisca Belottiho, jehož kongregace v Brazílii spravuje už sedmdesát nemocnic. Když ale papež uslyšel, že v Amazonii dosud žádnou neprovozují, vyzval ho, aby se tam vydal. Aniž bych to věděl, požádal jsem zhruba o rok později františkány, aby převzali nemocnici v mé diecézi Óbidos, a ti to považovali za znamení. Nařízení papeže Františka se tak pro ně konkretizovalo. Jednou jsme pak s bratrem Franciscem seděli na terase jejich řeholního domu v Óbidos, odkud je krásný výhled na nejužší část Amazonky. A najednou nás napadlo: Co kdybychom spustili loď, která by objížděla různé vesnice na amazonských březích? Chtěli jsme tak lidem pomoci a zajistit základní lékařskou péči. Když lidé nemohou za ošetřením, tak přijede za nimi. A tak vznikl nápad na plovoucí nemocnici“.

Vysvětluje biskup Bahlmann. O projekt se začal zajímat jeden soudce z města Campinas, který měl vynést rozsudek v případě ekologického neštěstí, které v devadesátých letech způsobily firmy Shell a Basf. Kromě značných škod na životním prostředí tehdy zemřelo 60 lidí. Odškodné za kolektivní morální újmu tak brazilský stát určil na program, zachraňující lidské životy. Projekt plovoucí nemocnice, nesoucí papežovo jméno, tak vyzískal necelých šest milionů euro. Loď byla postavena během jednoho roku v brazilském přístavu Fortaleza a v polovině července spuštěna na amazonské vody. Kotví v přístavu Óbidos, odkud podniká desetidenní výpravy do dvanácti obcí (rozptýlených, jak již bylo řečeno, v tisíci lokalitách) podél amazonského toku.

„Loď je signálem pro naši amazonskou synodu. Jedním z jejích hledisek je koneckonců také zdravotní péče. Lze říci, že se tu věnujeme lidem, kteří potřebují pomoc, což je právě to, co nám papež František neustále opakuje. Jsme církví, která vychází a jde za lidmi. Pro nás je také velmi důležité, že tak můžeme plnit přání papeže Františka“.

Uzavírá biskup brazilského Óbidos. Dodejme ještě, že posádka plovoucí nemocnice je mezinárodní a přítomní řeholníci pocházejí z různých kongregací. Kupříkladu zde najdeme německou lékařku, františkánku Ruth Rottbeckovou, či v současné době pětici lékařů z italské neziskové organizace (Mattoni di gioia ONLUS). Její předsedkyně, zubařka Patrizia Cusano, pro italskou agenturu SIR uvedla: „Potřebovali bychom kolegy s dalšími specializacemi, především chirurga. Z pralesa totiž přicházejí lidé s vážnými neléčenými patologiemi, například zlomeninami, které utrpěli už před řadou měsíců.“

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.